El passat març, dos mesos després d’assumir el càrrec de conseller de Cultura, Santi Vila va obrir la porta a reformar el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts i a consensuar-ne un nou model, el tercer en vuit anys. El passat dimecres, per assolir aquest fi, Vila va proposar la creació d’un grup de treball en el marc de la comissió de cultura del Parlament, cosa que tots els grups van recolzar. L’objectiu és analitzar el model del CoNCA partint de la base que necessita una “redefinició”, segons el conseller.

“La rellevància del CoNCA ha d’articular-se a través de la seva capacitat per analitzar i avaluar l’eficàcia i la prestació de les polítiques culturals que dissenyi el Govern”, va apuntar en la seva compareixença. Segons ell, el Consell ha de ser “un ens qualificat que sigui prescriptor de polítiques culturals presents i futures; que organitzi un sistema d’indicadors i d’auditoria que sigui neutral, objectiu, científic i útil per a les línies polítiques marcades pel Govern, i que generi de consensos, al marge de la lluita partidista”.

El Cercle de Cultura obre el debat

Mentre aquest grup de treball no pren forma, la reflexió sobre el futur del Consell es trasllada fora del Parlament. Aquest dimarts, a les 19 h, l’auditori del Pati Manning de Barcelona acull la taula rodona CoNCA: l’últim debat?, organitzat pel Cercle de Cultura. Comptarà amb la participació de Carles Duarte, president del CoNCA; Nora Ancarola, presidenta de la Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya; Agustí Fructuoso, director del TPK Art i Pensament Contemporani; la gestora i activista cultural Montserrat Moliner, i el consultor cultural Xavier Fina; moderats per Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals i membre de la junta directiva del Cercle de Cultura.

L’objectiu de la sessió és “suscitar i acollir aportacions que ajudin a revisar, d’una manera que convindria que fos ja definitiva, la naturalesa i les funcions” del CoNCA. El Cercle recorda que l’ens “ha viscut un procés complex i vacil·lant d’assumpció del seu propi espai dins el nostre sistema cultural per arribar finalment a aquesta significativa etapa d’estabilitat que ara culmina”.

El Parlament va aprovar la Llei del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts el maig de 2008, però el desembre de 2011 es va modificar a instàncies de l’aleshores conseller de Cultura, Ferran Mascarell, la qual cosa va implicar una retallada de competències i una sonada crisi. Un mes abans d’aprovar-se la remodelació, deu dels onze consellers van dimitir en bloc en desacord amb la mesura. Segons ells, la nova llei suposava una “involució política i cultural” que buidava la institució de “continguts fonamentals” i la convertia en un organisme “irrellevant”.

Actualment hi ha quatre membres del CoNCA als quals s’hauria de substituir per finalització del mandat: Carles Duarte, Isona Passola, Gemma Sendra i Pilar Parcerisas. Tots ells poden repetir un segon mandat, però Duarte ja ha comunicat que no continuarà. Els altres dos membres del Consell, renovats el juliol de 2015, són David Albet i Mercè Gisbert. A més, actualment també està pendent de cobrir la vacant deixada per Valentí Puig el desembre de 2014, quan va plegar per la “deriva institucional de Catalunya”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram