Els Gegants, la Tronada, les Tres Gràcies, el Campanar, el Ball Solemne Curt de l’Àliga a la Mare de Déu de Misericòrdia, el Vermut i la Plaça Mercadal són els set tresors del patrimoni cultural de Reus. En la votació han participat 1.226 persones, les quals han emès 7.732 vots (es podien votar fins a set candidatures diferents de les 30 aspirants).

L’objectiu de la iniciativa és promoure i divulgar el patrimoni cultural de la Capital de la Cultura Catalana 2017 d’una manera didàctica, pedagògica, lúdica i motivar la visita als llocs escollits. La campanya està organitzada per l’Ajuntament de Reus i l’entitat Capital de la Cultura Catalana.

Els set elements reusencs elegits s’incorporaren a la Llista representativa dels tresors del patrimoni cultural del món del Bureau Internacional de Capitals Culturals.

“És una oportunitat per reforçar els vincles entre l’Ajuntament i el món de la cultura reusenca, amb les seves entitats al capdavant, i també per intensificar la ja molt important vitalitat cultural de Reus, uns vincles que es fan extensius al seu teixit empresarial i comercial i a la promoció de ciutat”, va assegurar aquest dilluns la regidora de Cultura, Montserrat Caelles.

Els set tresors del patrimoni cultural de Reus

Els Gegants de Reus – Són cinc parelles de gegants acompanyades normalment per la mulassa, i formen part del seguici festiu de la ciutat. Apareixen documentats des del 1621. Fins a finals del segle XVIII, la ciutat tenia dues parelles de gegants. Durant tot el segle XIX i al llarg del XX es van anar incorporant parelles de gegants per completar la representació dels diferents continents: Vitxets (Europa), Moros (Àfrica), Indis (Amèrica), Japonesos (Àsia) i Negres (Oceania).

La Tronada – La Tronada és característica de la Festa Major de Sant Pere i consisteix en l’explosió de potents artefactes, els mascles o morters, plens de pólvora i col·locats a una distància d’uns tres metres un de l’altre, que donen el tomb a la plaça del Mercadal fins a arribar davant de l’Ajuntament, on un grup de nou artefactes concentrats en un quadrat reduït provoca una explosió final molt forta.

Les Tres Gràcies – Les processons de Les Tres Gràcies de Reus consisteixen en el trasllat, el Divendres Sant, de la imatge del Sant Crist de la Sang. A les ordinacions de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, del 30 de març de 1784, es fa esment a una processó, més o menys reglamentada, per al trasllat de la imatge, i en les ordinacions del 1827 s’hi troba més informació al respecte.

El Campanar – El Campanar és una torre d’estil gòtic annexa a l’església Prioral de Sant Pere, on es troben les campanes i grans finestrals als pisos alts (el cinquè i sisè). És una torre hexagonal, de 12 metres d’amplada i 62 metres d’alçària, amb set plantes cobertes amb vota de creueria. El campanar es va finalitzar el 1566 sota la direcció de mestre Domènec Sarobé. 

Ball Solemne Curt de l’Àliga a la Mare de Déu de Misericòrdia – L’Àliga de Reus és un dels elements del seguici festiu de la ciutat i forma part del bestiari popular català. És un dels components del bestiari més antics i amb una personalitat diferenciada, documentada des del 1627. L’Àliga realitza el seu Ball Solemne Curt davant de les autoritats a la sortida de l’Ajuntament abans d’anar a Completes.

El Vermut – Reus és la localitat catalana i del conjunt de l’Estat espanyol que disposa de més empreses dedicades a l’elaboració de vermut. Hi ha una ruta del vermut i fins i tot un museu, ubicat a l’interior d’un edifici modernista rehabilitat.

Plaça del Mercadal – A finals del segle XV apareix documentada la plaça amb l’estructura present en els anys vuitanta. Sempre ha estat el centre i eix de la vida comercial i social d’una ciutat de mercat típica. L’edificació actual correspon en gran part a la del segle XIX i XX, amb l’Ajuntament del segle XVII.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram