L’arquitecte Ramon Artigas, que havia denunciat l’Agrupació de Balls Populars de Sitges (ABPS) per uns versots dels diables en el marc de la Festa Major, ha retirat la demanda contra l’entitat, però la manté contra el membre de la colla que els va recitar, Llucifer, interpretat pel seu nebot Lluís Artigas.

La marxa enrere s’ha produït poc després que el ple de l’Ajuntament de Sitges decidís personar-se en la causa en suport a l’Agrupació. Ara, el consistori se n’ha retirat, ja que el litigi queda en l’àmbit privat.

“És un dia molt feliç perquè finalitza un període llarg i difícil per a l’entitat. Estic satisfet perquè estic convençut que això podia haver afectat a la festa i al folklore local”, assegurava el passat dimecres en roda de premsa el president de l’ABPS, Xavier Salmeron.

En aquest sentit, el regidor de Tradicions i Festes, Magí Almirall, va assegurar que “la festa i la sàtira es podien posar en dubte” arran del procés judicial iniciat. “Des de l’Ajuntament de Sitges donarem sempre recolzament a qui fa la festa, perquè és el poble qui en definitiva la tira endavant”, va assegurar Almirall.

La demanda podia posar en perill la llibertat de sàtira

Els fets es remunten a l’estiu de 2012, pels versos recitats pel Llucifer, personatge que en les actuacions replica les intervencions dels diferents diables: “Tota aquesta gent amb tants calés em fan entrar més ganes de vomitar, per tant, d’aquest tema no en vull saber res, que jo tinc un altre problema per solucionar, i és que el Ramon Artigas Poch, arquitecte, a la caixa hi té un compte farcit de calés, per tant a veure si em torna els 1.500 euros, que el molt gitano és capaç de no tornar-me’ls mai més”.

El text feia referència a un litigi familiar pel cost d’un mur de 1.500 euros que el nebot li reclamava al tiet. Els tres anys anteriors també hi havia hagut referència al mateix fet per part del nebot del demandant.

El setembre de 2012, l’arquitecte va interposar una demanda per calúmnies i injúries reclamant a l’Agrupació de Balls Populars de Sitges una indemnització de 17.248,10 euros: 11.248,10 per danys patrimonials/professionals i 6.000 per danys morals.

Des de l’ABPS van mostrar la seva “sorpresa” per un procés judicial que posava en perill una tradició que es troba en moltes festes majors de Catalunya, a Sitges des de fa 150 anys.

“Aquest conflicte familiar comporta un potencial risc per a les nostres festes i tradicions”, assegurava l’entitat el passat abril, al mateix temps que demanava circumscriure la demanda “al context que li és propi”, és a dir, al litigi entre tiet i nebot.

L’Agrupació també alertava que, de ser condemnada, les festes populars d’arreu de Catalunya podrien “veure limitada la seva llibertat per fer de la sàtira un component lúdic”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram