La Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició que suposaria la possible reactivació d’un pla integral per a l’avinguda del Paral·lel. Segons denuncien les plataformes Som Paral·lel i Recuperem el Teatre Arnau, les mesures plantejades “fan pensar que es tracta d’una renovació d’aquell mateix Pla Paral·lel que va ser punta de llança de la gentrificació i la turistificació” del barri.

D’entre les mesures, destaquen la possible adquisició per part de l’Ajuntament del teatre El Molino, cosa que “podria comportar el rescat amb diners públics d’un negoci privat desenvolupat d’esquena al barri i principal promotor de l’antic Pla Paral·lel”.

Ambdues plataformes ho rebutgen i demanen un pla d’usos integral de l’avinguda elaborat amb un ampli procés participatiu i transparent. Davant “la importància social i cultural” de la zona, Som Paral·lel i Recuperem el Teatre Arnau concentren les seves reclamacions en tres punts:

  • Un pla cultural per donar “coherència” a una forta inversió municipal a la zona (Arnau, Tantarantana i possiblement Molino i solar Talia-MAE). “Aquest pla hauria de tenir un efecte pal·liatiu sobre la gentrificació, mitjançant el foment de la cohesió social, la cultura de base i la implicació veïnal, allunyat del consum massiu, els grans esdeveniments i el turisme que tant mal ha fet als nostres barris”.
  • Participació veïnal i dels sectors que integren tots els equipaments culturals de l’avinguda (centres cívics, teatre i sales comercials), tal com s’ha fet amb el Teatre Arnau, “perquè no sigui l’excepció sinó la norma”.
  • Un pla d’usos integral d’acord amb les exigències d’un Paral·lel fet a escala de les persones: “Un Paral·lel saludable, amb una cultura dels barris i de les persones que els construïm i en diàleg amb els diversos sectors culturals que sigui un exemple de cohesió social, urbanisme i participació ciutadana”.
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram