Després de 12 anys, a finals de mes tancarà la plataforma Wallspot creada per Rebobinart amb l’objectiu de gestionar murs lliures on practicar l’art urbà. La iniciativa va néixer a Barcelona i posteriorment es va estendre fins a prop d’una trentena de poblacions. Amb tot, la clausura del projecte “no és el final, sinó una transformació cap a noves formes de contribuir a l’art urbà de qualitat i el seu impacte en les comunitats”, assenyala l’entitat cultural especialitzada en el desenvolupament de projectes d’art urbà.

Des de Rebobinart expliquen que el tancament de Wallspot respon a una sèrie de “factors estratègics i econòmics”. Per una banda, el projecte durant anys es va finançar amb subvencions de diverses entitats, però els costos tecnològics de mantenir una plataforma com la de Wallspot “es van tornar insostenibles”.

Per l’altra, el 2023 l’Ajuntament de Barcelona va impulsar la seva pròpia plataforma, Murs Oberts, que va ampliar l’oferta de murs legals, malgrat “no va mantenir el mateix nivell de qualitat en l’exposició i seguiment dels artistes” que la de Rebobinart.

A més, la tendència en el conjunt de l’Estat cap a la creació de murals comissionats i festivals alineats amb polítiques locals “va relegar els murs legals a un paper residual, limitant el seu atractiu i viabilitat a llarg termini”.

Trajectòria

Wallspot va néixer l’octubre de 2012 amb el nom de Murs Lliures com a resposta a la normativa de civisme de Barcelona que prohibia pintar a la via pública. La iniciativa va començar com una prova pilot als murs del parc de les Tres Xemeneies, a Sants-Montjuïc, i després de sis mesos es va expandir a altres districtes de la ciutat.

El 2017, el projecte va evolucionar i es va rebatejar com a Wallspot, adaptant-se a les demandes d’artistes d’altres ciutats i ampliant les seves funcionalitats per facilitar la connexió i mobilitat en l’àmbit internacional.

Al llarg de la seva trajectòria, la plataforma ha gestionat més de 100 murs oberts en prop duna trentena de poblacions, amb un total de 33.000 intervencions artístiques i 22.000 usuaris registrats.

Des de l’entitat impulsora es remarca que la plataforma no només ha facilitat l’expressió artística, sinó que també ha promogut la creació d’una “comunitat dinàmica”. “A través d’activacions i activitats organitzades per Rebobinart, els artistes van poder connectar-se, col·laborar i compartir les seves visions, enfortint l’escena de l’art urbà a Barcelona i més enllà”, destaca.

En el seu camí, Wallspot ha rebut diversos reconeixements: el Premi Bdigital Congress pel projecte Murs Lliures (2012), el premi a l’emprenedoria social de Barcelona Activa (2015), el Premi de Civisme de la Generalitat (2018), i la beca a la Millor Iniciativa Innovadora d’Emprenedoria Social Tecnològica per l’Àrea Metropolitana de Barcelona el 2019. A més, el 2022, va ser guardonat pel Ministeri de Cultura com un dels millors projectes en la categoria d’indústries culturals i creatives.

El futur

“Wallspot ha estat un pilar en la promoció de l’art urbà a Barcelona i moltes altres ciutats. Ens ha permès demostrar que és possible integrar l’art urbà en el teixit social d’una manera positiva i legal”, ressalta Marc Garcia, director de Rebobinart. “Encara que tanquem aquesta etapa, continuarem explorant noves formes de donar suport i professionalitzar els artistes urbans, mantenint viu el nostre compromís amb la creativitat en els espais públics”, rebla.

Així doncs, Rebobinart continuarà “treballant perquè l’art urbà no només sigui una eina d’expressió lliure i accessible, sinó també un motor de dinamització cultural i social”. En aquest sentit, l’entitat es proposa sondejar nous camins per “integrar l’art en la vida diària de les persones i en els espais públics, sempre amb l’objectiu de professionalitzar els artistes i dignificar la seva feina en un entorn cada vegada més competitiu i complex”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram