El director teatral i escenògraf tarragoní Ramon Simó ha estat l’escollit per substituir Ricardo Szwarcer i dirigir el festival d’estiu barceloní durant quatre anys, més un de prorrogable. En la seva fulla de ruta, obrir el Grec a la ciutat, fer-lo més participatiu, mantenir l’aposta per la dansa, millorar la programació musical, que tingui present el circ, donar suport als creadors locals i les apostes emergents, i plantejar la introducció de disciplines com les arts plàstiques i la literatura.

El primer punt que tractarà amb el sector qui va ser director de FiraTàrrega serà si és millor la dispersió actual per la ciutat del festival o concentrar-lo tot en una zona. Tampoc descarta un Grec per al públic infantil. Amb tot, tampoc vol donar la volta al model actual, sinó “revisitar-lo”.

Així ho va explicar Simó aquest dimecres en una roda de premsa de presentació que va tenir lloc quatre dies abans de què conclogui el Grec d’aquest estiu, oficiada pel tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana.

Punt de trobada per a professionals

En la trobada amb la premsa, Simó també va plantejar la conveniència d’un espai de trobada per als professionals: “És l’únic festival europeu que no disposa d’un espai similar”, va dir abans de preguntar-se per què el Grec no ha de poder propiciar la venda i contractació d’espectacles.

Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’ Educació per la Universitat de Barcelona, Simó ha desenvolupat una intensa carrera com a director teatral. A més, ha dirigit FiraTàrrega (1996-1998), ha format part del consell assessor del TNC com a cap del Comitè de Lectura (1999-2006), i ha estat cap de l’especialitat de direcció escènica i dramatúrgia a l’Institut del Teatre (2006-2009).

Simó ha estrenat una quarantena d’obres en els darrers vuit anys, la darrera Copenhaguen, una producció del CAER que es va estrenar al març al Teatre Fortuny. Tot i els seu nou càrrec, va assegurar que no pensava deixar la seva faceta de director, tot i que reduiria la seva activitat.

Crítiques del PSC

Jordi Martí, exdelegat de Cultura de l’Ajuntament, va recriminar que CiU “el nomenament “a dit” de Ramon Simó, quan Szwarcer havia estat escollit en un concurs públic. “És un molt mal inici per encarar les relacions entre l’Ajuntament i el món de la cultura”, va assegurar el regidor del PSC. Segons va explicar Ciurana aquest cap de setmana, es va renunciar al concurs perquè hauria endarrerit l’elecció fins a l’octubre, i no es podia “perdre tot aquest temps”.

Per al càrrec també havia sonat Oriol Broggi, que segons El Periódico va rebutjar la proposta, com hauria fet també l’exdirector del TNC Domènec Reixach, director general del Teatre l’Arxipèlag de Perpinyà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram