El jurat de la 46a edició del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el cantautor valencià Raimon Pelegero i Sanchis. El lliurament del guardó, atorgat per Òmnium Cultural i dotat amb 15.000 euros, tindrà lloc el 10 de juny en un acte homenatge al Palau de la Música Catalana. Si l’any passat va ser el primer cop que s’atorgava la distinció a un dramaturg, Josep Maria Benet i Jornet, enguany és la primera vegada que va a parar a un músic.

Amb tot, tal com destaca Òmnium, per Raimon la cançó és un vehicle expressiu de la poesia, tant de la pròpia com de l’aliena. “Les seves musicacions han contribuït decisivament a la divulgació i popularització d’alguns dels grans autors de la poesia catalana”, remarca, citant la “rellevant” vinculació amb l’obra d’Ausiàs March i Salvador Espriu.

A banda d’una cinquantena de discs, Raimon també ha publicat cinc llibres:Canzoni contro (1971), Poemes i cançons (1973), Les hores guanyades(1983), D’aquest viure insistent (1986) i Les paraules del meu cant (1993).

“Sorprès i ben acompanyat”

Anna Sallés, com a representant del jurat del premi, ha destacat que s’ha volgut reconèixer tant la trajectòria artística i cultural de Raimon com el seu compromís cívic, a més de la defensa de la unitat de la llengua.

“Estic molt sorprès i em sento molt ben acompanyat, perquè Espriu i Fuster també van rebre el Premi d’Honor”, ha afirmat el cantautor de Xàtiva en l’acte per donar a conèixer el guardonat d’enguany. “Suposo que es reconeix la meva interpretació i actitud, una certa manera d’estar al món durant més de 50 anys”, ha afegit.

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït el 1969 per Òmnium Cultural, s’atorga a una persona que per la seva obra literària o científica en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

Al llarg de la seva trajectòria, el cantautor de Xàtiva ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona (1982), el Premi Nacional de Música de la Generalitat catalana (1993), la Medalla d’Or al mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1995), el Premi Ondas (1997), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1997), el Premi d’Honor de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Música estatal (2007), la Medalla de la Universitat de València (2009), la Medalla d’Or d ela Ciutat de Barcelona (2012), i aquesta mateixa setmana, la Medalla d’Or del Cercle de Belles Artes de Madrid.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram