Xamfrà inclou una escola de música i arts escèniques que aplega una trentena d’alumnes d’entre 10 i 20 anys.

“Que una entitat germana com el Centre Sant Pere 1892 valori la nostra feina és fer un exercici de solidaritat entre nosaltres”, diu en declaracions a Cultura B Ester Bonal, directora de Xamfrà-Centre de Música i Escena del Raval, l’entitat que el passat 29 de juny va guanyar la quarta edició del Premi Enric Martínez i Julià per la seva tasca en inclusió social.

Aquest guardó és una iniciativa del Centre Sant Pere 1892 i la família Martínez Castignani, que reconeix des de la societat civil una personalitat o una institució que hagi destacat al llarg dels anys en la defensa activa dels valors humans i personals més universals.

Des del 2004, més de 5.000 persones han participat en diferents propostes artístiques i espectacles comunitaris d’aquesta entitat situada al barri del Raval de Barcelona. Parlem d’una escola de música i arts escèniques que aplega una trentena d’alumnes d’entre 10 i 20 anys. A més, cada any ofereixen activitats artístiques a persones en situació de vulnerabilitat: famílies, infants, joves, dones, persones amb diversitat funcional o migrades.

Enric Martínez és cofundador del Premi Enric Martínez i Julià, juntament amb Ignasi Martínez. Explica a Cultura B que, no només volien “reconèixer la tasca de Xamfrà en la millora de les condicions de les persones”, sinó també fer un homenatge a la seva llarga trajectòria, que ja suma 20 anys.

De fet, el premi arriba després del concert d’aniversari que es va celebrar el febrer a la sala Paral·lel 62 i mesos abans d’un acte del qual en sentirem parlar. El pròxim 24 de setembre els membres de Xamfrà actuen per primera vegada a La Mercè. L’actuació serà als Jardins del Doctor Pla i Armengol (17 h) en el marc del BAM i el Música Mercè, i hi intervindran el Grup Vocal de Joves, el Cor de Dones, els combos i les bandes de joves de Xamfrà i EducArts, el Conjunt de Percussió i la Batucada.

L’entitat va celebrar al febrer el 20è aniversari amb un concert a la sala Paral·lel 62.

Tornar a creure en un mateix

Per conèixer de prop què significa formar part de Xamfrà, la directora recomana escoltar aquesta entrevista a Àlex Díaz, un membre de l’entitat que explica la seva evolució: “Aquest espai serveix per connectar amb la gent. Jo venia d’un cicle mitjà, estava enfonsat i sentia que no era capaç de res, i aquí he vist que puc posar esforç en una cosa. Si no hagués estat per ells, ara no estaria fent el cicle superior que faig ara”, comenta.

En aquest sentit, i passats uns dies de l’entrega del premi, Bonal explica que el guardó els ha servit per reafirmar els valors de Xamfrà: la generositat, el compromís i la permeabilitat, però per damunt de tot, els serveix per convèncer-se que les arts són una “excusa meravellosa” per crear vincles amb les persones i participar de la societat, un repte immens en la societat “cibernètica” d’avui dia. Àlex Díaz reafirma les paraules de Bonet a l’entrevista publicada: “La música és el més important per a mi perquè em connecta amb les meves emocions, com no ho fa res més”.

Continuar remant

L’acte d’entrega es va fer el dissabte 29 de juny al Centre Sant Pere 1892 i va comptar amb la presència d’Ester Bonal, directora de Xamfrà, i Fàtima Ahmed, vicepresidenta i cofundadora de Diàlegs de Dona. Totes dues van participar del debat Arts, diversitat i llenguatges compartits, amb Enric Martínez-Castignani com a moderador. També hi va ser el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

Bonet agraeix el reconeixement i explica que el seu deure és continuar remant per la inclusió de les persones vulnerables. “Jo sempre dic que entitats com la nostra i el Centre Sant Pere 1892 remem amb barques que tenen un tsunami davant, però mentre remem creem oportunitats”, conclou.

 

Fotos: cedides

Article publicat a Cultura B

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram