Aquest dilluns s’ha creat el Consorci del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, integrat per Generalitat i l’Ajuntament, ens que s’encarregarà d’impulsar el procés perquè esdevingui nacional i coordini la xarxa d’equipaments de ciències naturals del país.

El consell general del Consorci està format per representants d’ambdues administracions: el director general del Patrimoni Cultural, Joan Pluma; el subdirector general de Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, Josep Manuel Rueda, i el cap de servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Jusèp Boya, per part de la Generalitat; i la gerent de l’ICUB, Marta Clari; el director de Patrimoni, Museus i Arxius de l’Ajuntament, Josep Lluís Alay, i la directora de Recursos de l’ICUB, Isabel Balliu, per part del consistori.

La presidència del Consorci, que és rotatòria, inicialment recau en el tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana (per delegació de l’alcalde Xavier Trias), i posteriorment ho farà en el conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Preparant el terreny

“Malgrat és cert que estem en una època en que hi ha dificultats econòmiques per part de les administracions, la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya és treballar plegats per tal de preparar el terreny perquè aquelles coses que es puguin afrontar, s’afrontin, i aquells projectes que es puguin desplegar es despleguin”, ha manifestat Mascarell.

Segons ell, ara és moment de treballar i “preparar el terreny perquè les coses, quan els temps siguin una mica millors estiguin suficientment actives perquè no perdem ni un sol dia, ni una sola hora, ni un sol minut, en tenir aquells equipaments de caràcter nacional que hem decidit que és bo compartir”.

Per la seva part, Jaume Ciurana ha ressaltat que el Museu de Ciències Naturals de Barcelona “comença un camí que li permetrà fer un salt d’escala, de museu de ciutat a museu nacional”. En aquest sentit, ha explicat que l’any 2012 serà “un període de redefinició del model de museu per pensar la seva imbricació en xarxa amb els de la resta del país”.

El futur Museu Nacional

El Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya, previst en el Pla de Museus aprovat per la Junta de Museus de Catalunya l’any 2007, serà una nova institució de categoria nacional, que es crearà a partir de museus existents. Està concebut com un sistema museístic que vincularà els museus i les col·leccions d’història natural del país.

A Catalunya hi ha més de 30 museus i centres de recerca de ciències naturals, que són dipositaris de més de 4 milions de lots d’espècimens acumulats, en alguns casos des de fa més de tres segles, procedents de l’afany col·leccionista i del treball d’investigació.

Objectius del Consorci

Entre els objectius del Consorci creat aquest dilluns hi ha custodiar el fons de ciències naturals del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, i mantenir una infraestructura constituïda per col·leccions, bases de dades i aplicacions tecnològiques, al servei de les necessitats científiques i tècniques.

Així mateix, el Consorci promourà la recerca, la descoberta, l’aprenentatge i l’interès per la natura, i actuarà com a centre de referència del patrimoni natural de Catalunya i amb l’assoliment d’estàndards científics internacionals. A banda, s’encarregarà de difondre el patrimoni natural amb una clara vocació educativa i donarà suport a la formació integral mitjançant els programes educatius.

L’Ajuntament de Barcelona cedeix al Consorci, a títol de comodat, els fons museístics que conformen les col·leccions de zoologia, geologia i botànica del Museu Ciències Naturals de Barcelona. També s’adscriuen al Consorci, sens perjudici de la concreció definitiva dels edificis que han de conformar les futures seus, els edificis propietat de l’Ajuntament que actualment constitueixen la seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona: el Museu Blau al Parc del Fòrum, el Jardí Botànic a Montjuïc, i, provisionalment, el Castell dels Tres Dragons i Museu Martorell al Parc de la Ciutadella.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram