L’Institut de Cultura de Barcelona ha fet públics els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2018, dotats cadascun amb 7.000 euros. El lliurament dels guardons tindrà lloc el 14 de febrer, a les 18 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament, en un acte presidit per l’alcaldessa Ada Colau i conduït per l’actriu Àgata Roca.

Els premis tenen per objectiu distingir la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions que les promouen o les produeixen.

Guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona 2018

Audiovisuals: a l’entitat Zumzeig Cinecooperativa, distingida per “difondre el cinema d’autor nacional i internacional que no troba espai en les sales comercials”. Del 2018, el jurat destaca la seva “imbricació” amb festivals de cinema i amb el teixit social del barri.

Arts visuals: a Halfhouse, per “l’encert en la renovació del seu projecte, on els artistes sempre tenen el protagonisme”. Durant el 2018, aquest col·lectiu ha canviat la seva seu al barri de La Verneda, “on s’han creat nous espais de treball i s’ha mantingut un excel·lent programa d’exposicions”.

Circ: a l’espectacle Rhumans de la companyia Rhum & Cia, per “haver creat una peça paradigmàtica que obre una etapa en la recerca i renovació de l’univers del pallasso, aportant noves capes de valor artístic i de pensament, sota un segell i expressivitat molt propis”.

Dansa: a Salva Sanchis, per l’obra Radical Light, distingit “per la seva excel·lent escriptura coreogràfica que en la seva recerca del moviment aconsegueix transmetre una gran potència expressiva i una singular bellesa”. / Menció especial: Núria Guiu, per la peça Likes, on “integra la seva recerca coreogràfica i antropològica, a més d’una magnífica interpretació”.

Música: a Rosalía per la creació del disc El mal querer, del qual es destaca “la seva capacitat innovadora, qualitat i transversalitat artística, i vinculació amb espais formatius, d’exhibició, experimentació i de producció de la ciutat de Barcelona”. / Menció especial: l’editorial Acantilado, per la “tasca continuada en benefici de la publicació i divulgació de la cultural musical”.

Teatre: a Jordi Prat i Coll, per la posada en escena d’Els Jocs Florals de Canprosa, on ha “transformat una part del patrimoni teatral català en una obra de creació contemporània, amb una mirada irònica, intel·ligent i pròpia, sense renunciar a l’essència popular de Santiago Rusiñol”. El veredicte afegeix que “l’espectacle és una mostra del rigor, el talent i el compromís estètic de Jordi Prat i Coll en cadascuna de les seves propostes escèniques”.

Literatura en llengua catalana: a l’obra Els límits del Quim Porta, de Josep Pedrals, guardonat pel “mestratge en l’ús del llenguatge i la construcció d’un llibre total, summa de gèneres, que funda un nou lector i culmina una poètica insubornable”.

Literatura en llengua castellana: a Mario Cuenca Sandoval, per l’obra El don de la fiebre, per “abordar d’una manera ambiciosa, i inevitablement inconclusa, la complexitat de les relacions entre la creació i les seves condicions més adverses durant els episodis més foscos del segle XX europeu”.

Assaig, ciències socials i humanitats: a l’obra El sueño de los mártires. Meditaciones sobre una guerra actual, de Dardo Scavino, perquè “analitza la matriu ideològica del conflicte global entre l’imperialisme i el gihadisme, desenvolupant amb rigor i estil propi una nova reflexió sobre aquesta problemàtica”.

Traducció en llengua catalana: Anna Soler Horta, per la traducció de l’obra Austerlitz, de W.G. Sebald, per “haver aconseguit traslladar d’una manera esplèndida el ritme absorbent i la riquesa de l’univers d’aquest clàssic contemporani en llengua alemanya, conservant-ne intacta la capacitat d’interpel·lar-nos com a ciutadans europeus”.

Cultura popular i tradicional: a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers a Sant Andreu de Palomar, per l’exposició El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell. Els gegants de Sant Andreu de Palomar; per “la qualitat en l’execució, l’esforç en la producció i la recerca realitzada per una entitat associativa de base i el rigor en el discurs”. / Menció especial: l’Any Nou Xinès amb Barcelona com a “exemple de treball comunitari des d’una mirada transversal i de cohesió ciutadana”, que realitzen un conjunt d’entitats coordinades per l’Associació Grup d’Artistes Huaxing.

Disseny: a la col·lecció Leveldel joier Marc Monzó, premiat per la “capacitat de dignificar lo quotidià, amb la mínima intervenció en el material i la forma, tal i com ho ha anat treballant al llarg de la seva trajectòria”.

Agustí Duran i Sanpere d’història de Barcelona: a Miquel Amengual Bibiloni per la seva tesi doctoral La immigració francesa a l’àrea de Barcelona a l’època moderna (segles XV, XVI i XVII). “Aquesta tesi aporta una visió global d’un fenomen cabdal de l’època moderna com és la mobilitat de les poblacions europees, un fenomen d’ahir que ajuda a pensar la problemàtica de les migracions d’avui”, afirma el veredicte.

Arquitectura i urbanisme: a la cooperativa d’arquitectes Lacol, pel projecte Cooperativa d’Habitatges La Borda, del qual es valora “l’alta qualitat arquitectònica fruit d’un procés col·laboratiu que planteja una alternativa efectiva a les lògiques imperants del mercat”. El jurat en destaca tres aspectes: “l’arriscada formalització de l’espai comú, generós i versàtil; l’alt grau de sostenibilitat i eficiència energètica assolits; i la qualitat d’uns habitatges molt per sobre de l’estàndard habitual”.

Mitjans de comunicació: al dossier La guerra bruta de l’aigua, publicat al mitjà cooperatiu La Directa el juny de 2018. El jurat destaca que és “un treball professional molt rigorós que desemmascara pràctiques qüestionables del sector privat per incidir en el procés sobre la remunicipalització de l’aigua”. A més, valora “la perspectiva internacional del treball i la defensa del tractament de l’aigua com a dret humà”.

Educació: a Coeducacció, pel projecte Patis coeducatius, el qual vol facilitar la reflexió col·lectiva des de la perspectiva de gènere per transformar-la en accions educatives. La iniciativa ha estat guardonada per “la metodologia que combina ideologia i entorn, i es materialitza en la transformació de patis escolars, com la realitzada a les escoles Drassanes i Baró de Viver”.

Ciències experimentals i tecnologia: a Ignasi Ribas, investigador científic del CSIC a l’Institut de Ciències de l’Espai i director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, pel treball A candidate super-Earth planet orbiting near the Snow line of Barnard’s star, publicat a la revista Nature. El veredicte assenyala que el seu descobriment “facilitarà els estudis futurs sobre com es formen els planetes a l’Univers, quines són les seves característiques i fins i tot esbrinar si finalment podem trobar algun tipus de vida a fora del nostre planeta”.

Ciències de la terra i ambientals: a Marcos Fernández-Martínez, Jordi Sardans i Josep Peñuelas, per l’article Global trends in carbon sinks and their relationships with CO2 and temperature, publicat a la revista Nature Climate Change. “Aquest treball aporta una informació clau per valorar el paper de la vegetació en l’evolució dels gasos d’efecte hivernacle en el planeta”, ressalta el veredicte.

Ciències de la vida: a Eduard Batlle Gómez, professor ICREA a l’Institut de Recerca Biomèdica, pel seu treball publicat a la revista Nature, pel descobriment d’un nou mecanisme que permet a les cèl·lules de càncer colorectal evadir la detecció pel sistema immunològic i generar metàstasis.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram