L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha donat a conèixer aquest dijous els guanyadors dels Premis Ciutat de Barcelona, que arriben a la 75a edició. Com a novetat, enguany s’ha creat una categoria específica de cultura digital i una altra de disseny i moda.

En l’àmbit de les lletres i el pensament, els Premis Ciutat de Barcelona 2024 han distingit Xavier Pla (en la categoria d’assaig, humanitats i història); Cristina Masanés (literatura en llengua catalana); Gabriela Wiener (literatura en llengua castellana), i Xavier Pàmies (traducció en llengua catalana).

Enguany també s’ha distingit Maria Rodríguez Soto (audiovisual); el Col·lectiu Taller Estampa (cultura digital); Tarta Relena (música); Jordi Colomer (arts visuals), i Victoria Szpunberg (arts escèniques).

En altres categories s’ha premiat la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona (cultures populars i comunitàries); Marta Galán Sala (cultura i educació); Carlos Ferrater, Lucía Ferrater i Jesús Coll (arquitectura i urbanisme), i Teresa Helbig (disseny i moda).

Finalment, en el camp científic, els guardons han reconegut la tasca de Jose Antonio Garrido i Kostas Kostarelo (ciències experimentals i tecnologia); Laura Soucek (ciències de la vida), i Kim van Daalen i Rachel Lowe (ciències ambientals i de la terra).

Cada categoria està dotada amb 9.500 euros, de manera que en conjunt són 152.000 euros.

Enguany, els guardons es lliuraran en dues cerimònies diferents al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona: el 12 de març per a les categories culturals i el 27 de maig per a les categories científiques. D’aquesta manera es vol fer una millor diferenciació dels àmbits i un reconeixement més específic als professionals i col·lectius que contribueixen al desenvolupament cultural i científic de la ciutat.

“Som l’administració de l’Estat que més dedica a cultura en el seu pressupost públic”

“Són els premis de l’ADN propi de la nostra ciutat, que té a veure amb la innovació, la transgressió, la reflexió, amb ser crítics i en aportar, objectivament, beneficis a la vida de la comunitat, a la vida col·lectiva. I també els premis a trajectòries, moltes vegades farcides de sacrifici, de molta feina, de molta prova-error, i que finalment reben el reconeixement a aquest esforç”, ha manifestat Jaume Collboni.

En la seva intervenció, l’alcalde ha remarcat que el compromís amb l’art, la cultura i la ciència de Barcelona es reflecteix en la dotació pressupostària que hi destina. “Som l’administració de l’Estat que més dedica a cultura en el seu pressupost públic”, ha afirmat. “Més del 5% del nostre pressupost municipal hi està destinat, a vegades suplint, mancances de les altres administracions”, ha remarcat Collboni.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram