Dos anys més tard del previst, el Museu del Disseny ja és una realitat. L’equipament va obrir portes al públic aquest diumenge, i culmina la posada en marxa del DHUB (Disseny Hub Barcelona), en l’edifici de les Glòries conegut popularment com la grapadora, obra de l’equip d’arquitectes MBM (Bohigas, Martorell, MacKay, Capdevila i Gual). Les portes obertes es mantindran fins al 31 de gener.

L’equipament dirigit per Pilar Velez és el resultat de la integració de les col·leccions del Museu de les Arts Decoratives, el Museu de la Ceràmica, el Museu Tèxtil i de la Indumentària, i el Gabinet de les Arts Gràfiques. En total, disposa d’un fons de més de 70.000 objectes que van des del segle IV aC fins a l’actualitat, de les quals n’hi ha 2.071 en exposició. Abans de la seva obertura, s’han restaurat 1.810 obres, amb la intervenció de 83 restauradors de totes les disciplines.

El museu presenta tres tipus de col·leccions: les col·leccions històriques d’arts decoratives, tèxtils i gràfiques (mobiliari, ceràmica, vidre, teixits, rellotges i papers pintats, entre d’altres); les col·leccions de disseny gràfic, industrial i de moda; i les col·leccions d’arts d’autor (ceràmica, esmalt, joieria, etc.). Les tres tipologies estan interrelacionades i connectades, abraçant passat, present i futur.

Quatre exposicions

El nou museu disposa de 6.000 metres quadrats d’espai expositiu, 916 metres quadrats destinats al Centre de Documentació (que reuneix més de 22.000 documents); 2.000 metres quadrats per a la reserva i la conservació de les col·leccions, i 160 d’espais educatius on es desenvolupen els programes de divulgació.

El Museu del Disseny disposa de quatre exposicions de mitja durada: Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural; Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i d’arts d’autor (segles III-XX); El cos vestit. Siluetes i moda (1950-2015), i El disseny gràfic: d’ofici a professió (1940-1980). Totes es mantindran durant cinc anys, excepte la darrera, que tindrà una vigència d’entre 2 i 3 anys.

A banda, el 18 de febrer s’inaugurarà la primera exposició temporal: Disseny per viure, comissariada per Óscar Guayabero, que es podrà visitar fins al 17 de maig.

L’edifici del DHUB que acull el nou equipament, conegut popularment com la grapadora, és obra de l’equip d’arquitectes MBM (Oriol Bohigas, Josep Martorell, David MacKay, Oriol Capdevila i Francesc Gual).

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram