El lingüista estatunidenc Philip D. Rasico ha estat guardonat amb la 25a edició del Premi Internacional Ramon Llull, dotat amb 8.000 euros. El jurat ha decidit distinger per unanimitat Rasico “per estudiar i difondre arreu la llengua i la cultura catalanes, per la seva rigorosa tasca en l’ensenyament i la recerca de tipus acadèmic i per la seva fidelitat al català i a Catalunya”.

Philip D. Rasico ha dedicat la seva trajectòria professional i acadèmica al català: és especialista en textos de català antic i en els menorquins que es van instal·lar a la Florida al s. XVIII i hi van mantenir la llengua diversos anys.

El premi, convocat per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana, té per objectiu valorar el conjunt d’una obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana, o bé l’aportació teòrica o pràctica d’una persona de qualsevol país que hagi significat una important contribució per al coneixement, el reconeixement, la promoció o la defensa d’una o més cultures i nacions sense estat.

Enguany, el jurat estava format per Marta Rovira, Miquel Strubell i Josep Massot, per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Vicenç Villatoro, M. Teresa Cabré, Manuel Pérez-Saldanya i Joaquim Torres, per part de la Fundació Ramon Llull.

Philip D. Rasico (Indianapolis, 1952) és professor del Departament d’Espanyol i Portuguès de la Universitat de Vanderbilt des del 1984 i abans havia estat professor a les universitats d’Indiana i de New Hampshire. A Indiana fou deixeble del professor Josep Roca Pons, qui li va inculcar un gran interès pel català, llengua que ensenya al seu Departament i a la qual ha dedicat pràcticament tota la seva recerca.

Rasico és membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de l’Institut Menorquí d’Estudis. Ha estat fundador de la NACS, on va ser president (2001-2003), i membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, on n’ha estat vicepresident (2006-2009).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram