El Departament de Cultura ha premiat Paul Preston, Joan Veny, Amical Viquipèdia, Pius Alibek, Taurus i l’Hospital Sant Jaume d’Olot amb els Premis Pompeu Fabra 2012, que tenen reconeixen aquelles persones, entitats, empreses i organitzacions que hagin contribuït a l’impuls de la llengua catalana en diversos àmbits. A més, ha guardonat Felip Gardy amb el premi Robèrt Lafont a la projecció i promoció de la llengua occitana.
Els guardons es lliuraran el proper 5 de maig al Petit Palau del Palau de la Música. En l’acte també es farà la cloenda de l’Any de la Paraula Viva, centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
El premi Pompeu Fabra en la modalitat de projecció i difusió de la llengua catalana és per a l’escriptor Paul Preston per “la tasca de reconstrucció històrica de la repressió de l’exèrcit franquista envers Catalunya i la llengua i la cultura catalanes, fet que ha projectat arreu del món les dificultats històriques que ha patit la nostra llengua”.
A la trajectòria professional, científica o cívica, s’ha guardonat el filòleg Joan Veny i Clar “per la seva llarga trajectòria al servei de la llengua catalana com a professor i dialectòleg, i també pel treball dialectològic al voltant de l’Atles lingüístic dels Països Catalans”.
L’associació Amical Viquipèdia ha rebut el premi en la categoria de comunicació i noves tecnologies “pel seu incessant treball per a la consolidació i el creixement de la Viquipèdia en català, que ha tingut com a fruit que la versió catalana d’aquesta enciclopèdia oberta estigui entre les més prestigioses i ben posicionades i sigui homologable i superior en determinats aspectes a les versions de les grans llengües del món”.
En la modalitat d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, el premi és per al filòleg i restaurador Pius Alibek Hermez “per la seva plena i fructífera incorporació a la nostra llengua i cultura, que ha enriquit aportant-hi elements de la seva cultura d’origen, cosa que l’ha convertit en tot un exemple d’integració constructiva”.
En l’àmbit socioeconòmic, el guardó ha estat per l’empresa Taurus, per “l’aposta decidida per la llengua catalana com a llengua d’ús normal en la documentació adreçada als clients i el web de la companyia, fet que projecta el català com a instrument clau en el món del màrqueting i el comerç”.
Pel que fa a la categoria de voluntariat lingüístic, s’ha premiat l’Hospital Sant Jaume d’Olot perquè “és tot un model en planificació lingüística en el seu àmbit i ha impulsat tota mena d’iniciatives que fomenten l’ús del català com a llengua comuna”.
Finalment, el Premi Robèrt Lafont és per al poeta i occitanista Felip Gardy, professor a la Universitat Pau Valèri de Montpeller, per la seva “destacada contribució a la preservació i difusió dels valors de la llengua occitana i del seu patrimoni escrit des dels àmbits de la ciència i de la creació literària”.