La família d’Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923-2009) i Maria Girona (Barcelona, 1923-2015) ha lliurat a la Biblioteca de Catalunya el fons personal d’ambdós artistes, que comprèn els seus materials gràfics, manuscrits i impresos.

Una de les nebodes dels artistes, Maria Fuchs Girona, en nom i representació de la seva germana Margarita Rosa, ha dipositat temporalment el fons a la BC mentre es formalitza la donació definitiva. El dipòsit temporal i la recollida de fons es va formalitzar el passat 12 de novembre.

Fins ara, el fons gràfic, textual i bibliogràfic d’ambdós artistes es trobaven ubicats a diferents espais: a l’estudi d’Albert Ràfols i de la seva neboda Maria Fuchs, a dos domicilis familiars i a un traster. La Biblioteca de Catalunya ha fet una tria prèvia del fons, d’acord amb els interessos propis i de Maria Fuchs.

El fons d’Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona que ingressa a la BC és una mostra “representativa” de la seva activitat professional i l’experiència personal, segons el Departament de Cultura.

“Estem satisfets perquè el fons que avui es lliura, que ara es el que ara tothom podrà consultar a la Biblioteca de Catalunya, és el que realment ha d’estar a disposició de la ciutadania”, ha assegurat el conseller Ferran Mascarell en l’acte de lliurament, en referència a la documentació que es va vendre a l’estiu als Encants de Barcelona.

El Departament explica que la documentació gràfica del fons destaca tant per la seva extensió, com pel contingut, i permet tenir una visió de l’activitat dels artistes a través dels catàlegs d’exposicions i les fotografies, així com accedir a la seva expressió més intima mitjançant les llibretes de dibuixos originals comentats amb textos manuscrits. La Conselleria destaca el gran nombre d’esbossos originals i, molt especialment, les llibretes de butxaca.

Pel que fa al fons bibliogràfic, consta d’uns 3.000 documents, la major part dels quals són monografies i catàlegs d’exposicions; en menor quantitat, hi ha publicacions en sèrie.

Per la seva part, el fons textual inclou llibretes i fulls manuscrits, textos mecanografiats i impresos per ordinador, catàlegs de mà i invitacions a actes dels artistes i retalls de premsa, així com algunes fotocòpies. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram