El projecte de llei òmnibus, que preveu deixar la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) com un òrgan consultiu adscrit al Departament de Cultura, no ha agradat gens al seu degà, Francesc Parcerisas, que ha promogut un manifest en contra que ja ha estat recolzat per Josep Maria Castellet, Josep Maria Benet i Jornet, Maria Antònia Oliver, Jaume Cabré, Feliu Formosa, Joaquim Molas i Montserrat Abelló.

El text assegura que la modificació proposada és “perillosament restrictiva”, i entén que “amenaça la continuïtat” de la ILC. Els signants consideren una “greu manca de visió política” l’eliminació de l’autonomia de la Institució: “Creiem que no ho justifica ni el cost de la ILC, ni altres propostes (avui inexistents) de polítiques de més abast destinades a salvaguardar i promoure el sistema literari català, ni la centralització de l’execució d’una política cultural que perdria el lligam que ara manté amb el món de les lletres”, assenyala el document.

El degà de la ILC, que enguany ha patit una retallada pressupostària d’entre un 25 i un 30%, creu que “la crisi és l’excusa per a una reestructuració que farà que totes les iniciatives que tenen a veure amb la literatura, els escriptors, els seminaris i la traducció passin a mans dels funcionaris d’una futura unitat de suport administratiu”.

Parcerisas es mostra d’acord en què cal modificar els mecanismes de funcionament de la Institució i adaptar-se als nous temps, però no amb el plantejament de la llei, que la deixa com un òrgan consultiu. En diferents mitjans, el degà de la ILC s’ha mostrat “indignat” i ha arribat a qualificar el projecte d’“estrambòtic” i de proposta “desgraciada”

Aquest dimecres es celebra una assemblea en què participen l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC), el PEN català i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), on es tractaran les al·legacions que es presentaran contra l’avantprojecte de llei òmnibus.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram