Unes 1.500 fotografies realitzades entre els anys 1950 i 1989 per Oriol Maspons en el camp del reportatge, el retrat, la moda i la publicitat, han ingressat al fons del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). El dipòsit s’ha formalitzat aquest dimarts mitjançant la signatura d’un conveni entre el fotògraf barceloní, el museu i la Fundació Elsa Peretti, que finançarà els treballs de documentació, escanejat i neteja de les fotografies que conformen l’arxiu cedit.

La col·lecció que rep el MNAC conté els treballs realitzats per Maspons per a revistes com ara Interview, l’Oeil o Paris Match, a més d’algunes de les imatges que il·lustren els tres llibres de la sèrie Palabra e imagen, publicats per l’editorial Tusquets: Poeta en Nueva York, de Federico García Lorca, La caza de la perdiz, de Miguel Delibes, i Toreo de Salón, de Camilo José Cela.

El MNAC, que va presentar el 1998 la mostra retrospectiva Oriol Maspons: L’instant perdut, ja comptava entre els seus fons amb 57 peces donades pel fotògraf barceloní, a més d’altres 7 fotografies en dipòsit al Museu.

El museu destaca que l’arxiu que ara ha cedit Maspons “enriqueix especialment” el període dels anys 50 i 60 de la col·lecció que conserva el departament de fotografia del MNAC, el qual compta amb unes 6.500 obres dels segles XIX i XX, que comprenen els inicis de la fotografia, el pictorialisme, les avantguardes, el fotoperiodisme i el neorealisme.

El departament de fotografia del MNAC està constituït, principalment, per donacions com ara les de Joaquim Pla Janini, Emili Bosch, Colita, Carles Fontserè, Emili Godes, Josep Lladó o del propi Maspons; per dipòsits de Josep Masana, Otto Lloyd, Antoni Arissa, o Josep Maria Casals i Aret, entre d’altres, així com també pel Dipòsit del Fons d’Art de la Generalitat, format per obres d’una cinquantena de fotògrafs, entre ells Antoni Campañà, Josep Maria Casals i Ariet, Pere Català Pic, Francesc Català Roca o Joan Colom.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram