Aquest dilluns, l’Auditori de Barcelona va acollir l’acte central de commemoració del 50è aniversari d’Òmnium Cultural, el qual va estar marcat per l’homenatge als cinc emprenedors catalans que l’11 de juliol del 1961 van signar l’acta de constitució de l’entitat: Lluís Carulla i Canals, Joan Baptista Cendrós i Carbonell, Fèlix Millet i Maristany, Pau Riera i Sala, i Joan Vallvé i Creus.

Durant el seu discurs, la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, va plantejar els tres eixos que marcaran l’acció de l’entitat. El primer, assolir la independència cultural. En la seva intervenció, Casals va recordar que la cultura “ha estat, és i serà el nostre àmbit de treball”, i va remarcar “és un bé públic en el que la inversió té un retorn molt alt, des de tots els punts de vista, però que sobretot és especialment important per a la cohesió social i per a l’emancipació individual i col·lectiva”.

Per a la presidenta d’Òmnium, el dret d’accés i de participació a la cultura sols es pot garantir a través de l’educació i de polítiques que permetin l’intercanvi d’experiències, i l’impuls d’iniciatives de cohesió i de creixement, individual i col·lectiu. “L’existència i el manteniment d’entitats, com Òmnium, hi pot fer un gran servei”, va assegurar.

També va defensar una llengua “viva, incloent, útil, oficial i irrenunciablement vehicular en tots els àmbits”, i va assegurar que no s’acceptaria “cap intent, per molt institucional que sigui, de rebaixar els nivells que hem aconseguit ni de reduir-la al folklore”. Casals, que va reivindicar la cultura catalana “independent i projectada al món sencer”, va afegir que els governs dels Països Catalans “han de tenir en aquest àmbit plena sobirania i l’han d’exercir amb decisió”.

En defensa del model educatiu

Amb tot, va advertir sobre les “amenaces en àmbits que semblaven intocables”, com ara la immersió lingüística a les escoles. “En lloc d’encallar-nos en la queixa, ara hem de fer un pas endavant i trobar una solució digna i definitiva als nostres drets culturals”, va afegir Casals.

Per a la presidenta de l’entitat, el model educatiu i el mecanisme d’immersió “no poden patir més atacs ni poden perillar per accions particulars”, per la qual cosa Òmnium s’ha marcat com a prioritat la defensa davant de qualsevol atac al català, per la qual cosa es personarà en totes aquelles instàncies necessàries, adoptarà les mesures que calgui i instarà aquelles actuacions judicials que estimi convenients per defensar el model educatiu “contra els forts atacs que d’un temps ençà està patint”.

Així, va avançar que l’entitat impulsarà un pacte nacional pel foment de l’ús social del català. “Ens cal una estratègia conjunta, que uneixi esforços i de llarg termini perquè la nostra llengua sigui la llengua comuna de tots els ciutadans i ciutadanes. Un element de cohesió social i nacional”, va assegurar Casals.

Independència fiscal i dret a decidir

El segon eix plantejat per Òmnium és assolir la independència fiscal en els propers quatre anys. En aquest sentit, l’entitat assenyala que Catalunya ha de poder fer un pas endavant en dos aspectes: un, ha de recaptar i administrar els seus impostos; i dos, ha de determinar la seva política econòmica, sent econòmicament responsables i gestionant els recursos fent-ne un bon ús al servei de la ciutadania.

El tercer i darrer eix és impulsar “radicalment” el dret a decidir el propi futur. Després de les consultes populars, en les quals ha col·laborat, Òmnium creu que el procés no s’haurà acabat fins que es convoqui un referèndum de manera oficial i vinculant a tot el país, i aposta per collar els representants polítics a què es comprometin “dins d’un termini de temps raonable” en l’exercici del dret a l’autodeterminació.

“Demanem als nostres representants institucionals que tinguin en compte aquests tres eixos de futur que assenyalem des d’Òmnium, que s’hi pronunciïn des de les seves respectives esferes, i que els tinguin presents a l’hora de parlar als electors, a l’hora de convocar-nos a les urnes. Nosaltres farem des d’Òmnium la nostra feina, i arribarem fins on calgui per respondre a les inquietuds de la gent, tot parant l’orella als nostres socis”, va manifestar Muriel Casals.

Per finalitzar, Casals va assegurar que “Òmnium continuarà sent un espai transversal, plural i divers, on coincideixin i convisquin totes les sensibilitats catalanistes. Un espai aglutinador d’anhels i de somnis. És la nostra feina i el nostre compromís. La nostra lluita d’abans, d’ara i de sempre”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram