Berta Arimany a la llibreria La Distreta (foto: Laura Busquets / ACN)

Fa quatre anys des que l’última llibreria de Torelló (Osona) va abaixar la persiana. Can Xicoy posava punt final a una compra de llibres directa i propera que els habitants del municipi havien d’anar a buscar a altres llocs de la comarca o per internet. Des de fa poc més d’un mes, dues joves han canviat aquest panorama i han obert els seus establiments al centre de Torelló. La Distreta, de Berta Arimany, i Vuk, de Meri Pineda, són els projectes personals de dues emprenedores que han fet una aposta decidida per donar un tomb a les seves vides professionals. Les llibreteres no es veuen com a competència: “la gran competència són els monstres que es mengen el comerç local”, ha assegurat Pineda.

Ni Vuk ni La Distreta veuen l’altra llibreria com una gran competència, sinó que creuen que aquells que els poden fer ombra són els canals més immediats de la gran distribució. És per això que aquestes dues petites llibreries que acaben de néixer a Torelló aposten per la proximitat. “Hi havia una mancança al poble i entre tots ho podem resoldre molt bé”, ha assegurat Meri Pineda, responsable de Vuk.

La Berta Arimany, responsable de La Distreta, ha explicat que al principi saber que hi havia una altra llibreria que volia obrir al poble va ser com “una galleda d’aigua freda”. “Em va sorprendre i no a la vegada, perquè aquest buit que jo havia identificat també hi ha havia altra gent que ho trobava a faltar”, ha destacat. Amb tot, després de valorar-ho, va decidir apostar pel projecte i, amb molt d’esforç, tirar endavant amb la llibreria.

Les dues són llibreries generalistes que intenten adreçar-se a un públic divers. Pineda aposta per proposar cada mes diverses activitats, on destaquen les presentacions de llibres. “Qui millor et pot explicar un llibre si no és qui l’ha escrit?”, ha destacat. Amb les presentacions, Pineda també defensa una manera de “fer xarxa”, de “fer poble”, i fomentar el debat i l’esperit crític.

De la seva banda, La Distreta també té previst la programació d’actes, com presentacions, però en el seu cas hi ha un espai on es dona especial èmfasi. Es tracta de l’espai infantil, “que també es vol que sigui un espai lúdic on la canalla i les famílies s’hi sentin a gust, entrin i remenin”.

Sobre la polèmica que les llibreries arrosseguen de fa mesos pel que fa a la distribució d’alguns títols, les llibreteres asseguren que els afecta, però per exemple, per a les presentacions han rebut els llibres encara que fos “in extremis”. “M’agradaria veure les estanteries més plenes, però ja ens havien avisat, i mica en mica ens van arribant els títols”, ha assenyalat Arimany. Amb tot, “hi ha molts llibres de fons que no arriben”, ha dit Pineda.

“Soc historiadora de l’art per ser feliç, però qui m’ha pagat sempre el lloguer és l’hostaleria”, ha afirmat la llibretera de Vuk. D’aquesta manera, la jove ha explicat com no s’ha pogut guanyar la vida amb la seva passió, però ha admès que la feina a la barra li ha ensenyat “a llegir la gent”, una qualitat que ara pot aplicar als lectors. En el cas de la Berta Arimany, ella va estudiar Filologia. Malgrat la tasca docent dels últims anys, ara, il·lusionada, ha decidit apostar per fer realitat el seu propi projecte personal envoltada de llibres. “És una decisió valenta, però em fa molta il·lusió”, ha assenyalat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram