Foto: Anna Berga / ACN

La ciutat de Lleida compta des de dissabte amb una nova llibreria: La Fatal. Ubicat al carrer Vallcalent 65, el nou espai té la vocació d’apropar la cultura a la ciutadania i de promocionar tot tipus d’activitats culturals.

La Fatal es troba en un local d’uns 220 metres quadrats i compta amb dos espais diferenciats. Per una banda hi ha la part de llibreria, amb una àmplia oferta de narrativa en català i castellà, a més de dos espais dedicats a la poesia i l’assaig, i un catàleg adreçat als infants i joves. Per l’altra, hi ha una sala i un pati exterior on està previst organitzar activitats com xerrades, tallers, seminaris o presentacions.

El projecte de La Fatal va començar a agafar forma amb el tancament de l’emblemàtica Punt de Llibre, l’octubre de 2019, i la pandèmia va acabar de donar el temps necessari als seus impulsors per decidir-se a tirar el projecte endavant. “Vam pensar que era un bon moment i que calia un revulsiu” per aixecar un espai on la gent es pogués sentir “reconfortada”, explica a l’ACN Jordi Souto, copropietari de la llibreria juntament amb el seu germà Ramon.

Vocació transversal

La Fatal presenta es com “un espai on tothom s’hi trobi benvingut i que pugui acollir iniciatives culturals de tota mena”, resumeix Souto. “Té una vocació molt transversal d’eliminar la crosta d’elitisme i pedanteria que moltes vegades té el món de la cultura”, afegeix aquest professor de llengua i literatura.

Jordi Souto destaca que la segona part de La Fatal és la que dona el tret distintiu al local, ja que les llibreries actuals “no es poden limitar a ser dispensadors de llibres”. “No hem vingut tant a vendre llibres com a promocionar aquestes altres activitats”, afirma. Amb tot, de moment la pandèmia dificulta l’arrencada d’aquest apartat d’actes culturals.

La Fatal és la segona llibreria que obre portes a Lleida durant la crisi sanitària de la Covid-19, després que al desembre ho fes la irreductible. Aquest espai, ubicat al carrer Jaume II número 7, aposta especialment per segells independents i, a més de llibreria, també acull exposicions d’artistes locals, presentacions d’autors i trobades literàries.