La Finca Viladellops, a Olèrdola (Alt Penedès), ha obert el centre d’interpretació de l’arxiu nobiliari de la família Desvalls, un dels més rellevants de la noblesa catalana. El centre s’ha concebut com una exposició permanent, Els Desvalls i Catalunya. Un llinatge noble català en la història, comissariada per Josep Fernández Trabal i coproduïda per l’Arxiu Nacional de Catalunya, que restarà oberta en el mateix lloc on es conservava l’arxiu, a l’antic celler de la Casa Torras, residència de la família Desvalls a Viladellops.

El centre mostra la trajectòria de la família i la història de Catalunya a partir de la documentació textual, gràfica i fotogràfica de l’Arxiu Desvalls. Aquest projecte col·laboratiu entre el sector públic i privat vol posar en valor el patrimoni documental en el seu context territorial: l’Alt Penedès i les seves rutes enoturístiques com la Carretera del Vi. L’espai s’integra en el recorregut de visita de les instal·lacions de Finca Viladellops, juntament amb les vinyes, el celler, el restaurant i la botiga.

Recorregut històric

El fons documental de l’Arxiu Desvalls abasta des de l’any 981 fins al 1983 i està format per 4.529 pergamins, 289 capses amb manuscrits i documentació en paper, 554 imatges (172 plaques de vidre, 377 positius en blanc i negre i 5 positius color) i 203 plànols i dibuixos en tela, pergamí, paper i paper vegetal. El centre d’interpretació, inaugurat el passat divendres, es pot visitar en horari concertat. L’equipament exposa els documents més rellevants, alguns en el seu original i altres en còpia. A més, els documents més singulars i el fons de pergamins s’han digitalitzat i es poden consultar al web d’Arxius en línia del Departament de Cultura.

L’Arxiu Desvalls aplega els fons familiars i patrimonials de 17 llinatges: el dels seus productors, els Desvalls, marquesos del Poal; els Masdovelles, castlans de Vilafranca del Penedès (arxiu incorporat l’any 1758) i que incloïa alhora els dels llinatges Pujades, Vilarnau, Vilafranca, Ferran i Rosanes; els Llupià, marquesos de Llupià (incorporat l’any 1774) i que incloïa també el dels Marquet, els Icard, els Carcassona, els Vallseca i els Roger; i finalment, els Ribes, marquesos d’Alfarràs (incorporat l’any 1796) amb tota la documentació dels Boixadors, dels Olzinelles i dels Maüll.

El Departament de Cultura destaca que aquest fons arxivístic té un “notable” impacte territorial i patrimonial, “essencial” per al coneixement de la trajectòria històrica d’una trentena de poblacions catalanes, aragoneses i rosselloneses de les quals els Desvalls van ser senyors jurisdiccionals o hi tingueren importants patrimonis: Alfarràs, Almenar, Andaní, Baells, Barcelona (districte d’Horta), Calafell, Calella, Camprodon, Castelló d’Empúries, Castellví de la Marca, Cubelles, Ivars de oguera, Mollerussa, Molig Monars, el Poal, Segur de Calafell, Torredembarra, Vespella, Vilafranca del Penedès, Vilanova de la Muga, Vilanova i Geltrú; Baells, Natjà i Tamarit de Llitera a l’Aragó, i Cameles, Castellnou dels Aspres, Llupià, Molig i Tuïr a la Catalunya Nord.

L’arxiu també compta amb documents d’un “elevat valor patrimonial i històric”, com una col·lecció de pergamins comtals, reials i pontificis (s. X-XVII), entre els quals es troben cartes de poblament inèdites com les d’Almenar (1147) i Gimenells (1173) i un nou exemplar de les franqueses d’Olèrdola (1114); una col·lecció d’Espèculs dels segles XVI-XVIII, i peces úniques com l’original de la Capitulació de Cardona, que va ser la darrera fortalesa en lliurar-se a l’exèrcit de Felip V (18 de setembre 1714); documentació de l’exili austriacista a Viena; els registres de correspondència de la Guerra Gran (1793-1796) i documentació sobre la revolució liberal i les guerres carlines.

A través d’aquest fons documental, es fa un recorregut per les principals fites cronològiques dels Desvalls i els llinatges entroncats, així com per les aportacions més rellevants d’aquestes famílies a alguns dels episodis clau de la història de Catalunya, com el Compromís de Casp, la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió, els moviments carlins, etc.

El Departament també destaca que en l’Arxiu Desvall “sobresurten” els àmbits dedicats a l’arquitectura i l’art, ja que documenta un gran nombre de monuments catalans: castells i fortaleses (Castellnou dels Aspres i Baells); palaus i residències senyorials (Marquesos d’Alfarràs a Barcelona i Vilafranca del Penedès, castell-palau de Torredembarra); el pont medieval d’Alfarràs i sobre tota els jardins neoclàssics del Laberint d’Horta amb la mostra dels plànols signats per l’arquitecte italià Domènico Bagutti (1790-1820).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram