El Departament de Cultura ha posat en marxa una convocatòria pública per a la recepció de propostes d’adquisició d’obres per formar part de la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani. La dotació és de 250.000 euros i el termini per proposar adquisicions finalitza el 19 d’abril.

Enguany, la convocatòria vol contribuir a mitigar les afectacions de la crisi econòmica ocasionada per la Covid-19 en el sector de les arts visuals. Per això, exclusivament es valoraran:

  • Obres rellevants i referencials en la trajectòria dels les artistes en actiu que suposin una aportació en criteris de risc i d’experimentació.
  • Propostes que arribin d’artistes que no estiguin representats per cap galeria catalana o que no hi treballin habitualment. Un artista no es podrà presentar alhora a través de la seva galeria i individualment.
  • Obres proposades per galeries d’art de Catalunya. Sempre que l’artista estigui representat per una galeria catalana o hi treballi habitualment, la compra es realitzarà a través de les galeries que tinguin seu a Catalunya. Per tal de garantir que les ajudes arribin al màxim nombre de beneficiaris, les obres presentades hauran de ser propietat de l’artista, de manera que s’exclouen aquelles que formin part del fons de la galeria.
  • Obres a proposta de centres d’art o altres entitats que hagin participat en la producció de l’obra proposada.

En aquesta campanya d’adquisició es prioritzaran les obres d’autores dones i es tindran en compte les propostes d’artistes de col·lectius minoritaris.

A més, es donarà prioritat a la compra d’obres d’artistes a qui no s’ha adquirit obra per a la Col·lecció Nacional d’Art Contemporani en els darrers dos anys. Igualment, s’evitarà adquirir més d’una obra a una mateixa galeria i artista.

També es valorarà l’equilibri territorial dels artistes en actiu que hagin treballat en el seu àmbit de referència, així com el repartiment equitatiu dels dipòsits en els diferents museus de la Xarxa de Museus d’Arts de Catalunya que disposin de col·lecció d’art contemporani.

Només podran incorporar-se per ser valorades per la comissió en la darrera fase aquelles propostes d’adquisició d’obra que, en el cas de ser seleccionades, comptin amb el compromís d’acceptació del dipòsit d’una institució museística de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya.