L’Institut Ramon Llull ha obert la convocatòria del concurs públic per escollir el projecte de comissariat que elabori una proposta per a la participació de Catalunya en la 57a edició de la Biennal de Venècia d’Arts Visuals, que tindrà lloc del 13 de maig al 26 de novembre de 2017, en el marc del programa Eventi collaterali. L’import màxim de la producció és de 185.000 euros, un 27,6% més que els 145.000 euros de l’edició de 2015, però encara lluny dels 300.000 de la de 2013. Aquest serà el cinquè cop que l’IRL presenta Catalunya a la Biennal.

El concurs consta de tres fases. La primera, de participació, és per a la presentació d’un preprojecte que reflecteixi les idees generals de la proposta, el termini de la qual finalitza el 23 de juny. En la següent fase, la d’idees, el jurat escollirà un màxim de tres participants per desenvolupar el projecte, el qual s’haurà de presentar com a tard el 10 de juliol. En la tercera i última, la de contractació, s’elegirà la proposta guanyadora, que es farà pública a partir del 21 de juliol.

L’IRL abonarà 1.000 euros als participants en la fase d’idees; 4.000 euros en concepte de premi per al guanyador de la mateixa, i 2.420 euros per a aquest en concepte d’elaboració del projecte candidat que l’Institut presentarà a la Fundació de la Biennal, que haurà d’estar enllestit abans del 31 de desembre. Si el projecte és seleccionat per formar part del programa Eventi collaterali, l’IRL abonarà 4.840 euros per al desenvolupament del projecte i la direcció de la seva execució.

Marc conceptual

Els projectes participants han de seguir al marc conceptual escollit per Christine Macel, comissària de la 57a Biennal de Venècia d’Arts Visuals. La seva proposta curatorial per a l’exposició internacional girarà entorn la voluntat de “posar en valor el paper tan important que juguen els artistes quan, tot creant els seus propis universos, injecten de vitalitat generosa el món on vivim”.

Segons les bases, el projecte guanyador del concurs per al Pavelló Català “ha de contribuir a aquest marc conceptual amb un projecte que reflexioni i obri, des de la singularitat de les pràctiques artístiques, un debat sobre el paper de l’art i dels artistes en la situació actual de l’arc mediterrani i en les problemàtiques actuals, enteses aquestes en el sentit més ampli que el defineixen i travessen, des de la convicció que l’art es nodreix de la realitat viscuda i pot contribuir a enriquir el món i la nostra experiència”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram