L’Ajuntament de Barcelona – Barcelona Llibres llança la col·lecció Barcelona en la literatura universal, comissariada per Joan Ferrarons, la qual s’adreça tant al públic lector com al món educatiu i cultural. El seu objectiu principal és analitzar el paper de la ciutat en la literatura i obrir noves perspectives sobre el patrimoni literari barceloní.
El nou projecte editorial neix dins la col·lecció Barcelona literària amb la voluntat de posar en valor les múltiples mirades que autors i autores d’arreu del món han dedicat a la ciutat, més enllà dels noms habituals del cànon català o espanyol. Així doncs, la sèrie vol donar espai a nous relats, generar diàlegs i enriquir el paisatge literari barceloní amb altres perspectives.
Barcelona en la literatura universal és “una invitació a repensar el lloc que la ciutat ocupa en la literatura, a descobrir vivències i vincles poc coneguts, però sobretot a llegir Barcelona amb uns altres ulls”, assenyala Ferrarons.
Cada volum de la col·lecció serà una invitació a conèixer una cultura determinada, a analitzar quins autors han viscut a Barcelona, quins llibres en parlen o quines obres de reconeixement literari internacional han estat escrites a la ciutat.
Els tres primers volums
El primer llibre és Solare, notturna e sonora, d’Amaranta Sbardella, dedicat a la literatura i cultura italiana; el segon, La ciutat incandescent, de Ricard Ripoll, a la literatura en francès, i el tercer, Viajes, tránsitos, hogar, de María Teresa Vera-Rojas, que reivindica el paper de les escriptores llatinoamericanes entre 1880 i 2020 que reescriuen Barcelona.
El 22 de maig es presentaran la col·lecció Barcelona en la literatura universal i els dos primers llibres al Museu Marès. Hi participaran Amaranta Sbardella i Ricard Ripoll, autors dels dos primers volums; el comissari de la col·lecció, Joan Ferrarons, i el periodista cultural David Guzmán.