Representants dels ajuntaments i els esbarts implicats en la Llançadora (foto: Mar Martí / ACN).

Els esbarts Sant Jordi de Gironella, Dansajove de Navàs i Vila de Sallent, i els respectius ajuntaments, han unit forces per crear el projecte de la Llançadora, la xarxa de dansa d’arrel de la Catalunya Central. El punt de partida és la necessitat de sumar esforços i recursos, ja que són tres esbarts de pobles petits. La idea és generar noves oportunitats de transformació, creixement i impacte cap als pobles i territori.

En la presentació de la iniciativa, el regidor de Cultura de Sallent, Diego Miranda, ha relatat que els tres pobles tenen moltes coses en comú: “Ens uneix un passat tèxtil, el riu Llobregat i la passió per la dansa d’arrel. Així que hem buscat sinèrgies i hem trobat complicitats per tirar endavant el projecte”.

Per la seva part, la directora artística de la Llançadora, Núria Hontecillas, ha relatat que es tracta de tres esbarts petits que la seva activitat se centrava, principalment, en participar a les festivitats de les seves poblacions. Ara, en canvi, la Llançadora els permetrà genera un espai per “intercanviar experiències, fer pinya i créixer”.

Tres àmbits d’actuació

Hontecillas ha avançat que el projecte treballarà en tres línies d’acció: desenvolupar un projecte educatiu i pedagògic; una proposta comunitària, i generar una proposta escènica.

Sobre el projecte educatiu i pedagògic, la idea és difondre el patrimoni i el paper de la dansa d’arrel a través d’activitats de difusió, recerca i debat. En aquest sentit, la primera proposta que s’ha programat és un taller de reminiscència al casal d’avis de Navàs. Quant al projecte comunitari, es desenvoluparan accions en diferents espais patrimonials.

Finalment, el projecte escènic, que serà l’activitat principal de la xarxa, se centra en la creació d’un espectacle de dansa-teatre d’arrel. En concret, els tres esbarts han creat Fiblades, un relat d’històries que han quedat silenciades o oblidades sobre les colònies tèxtils del territori.

Lespectacle forma part del Pla d’impuls a la dansa d’arrel que ha posat en marxa el Departament de Cultura juntament amb la Fira Mediterrània. El director artístic del certamen, Jordi Fosas, ha destacat que formar part d’aquest pla comporta que els esbarts comptin amb un assessorament professional que va des de la dramatúrgia, la posada en escena o el guió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram