El Departament de Cultura ha creat la Comissió del Còmic i la Il·lustració, que s’ha constituït aquesta setmana, i que neix amb l’objectiu d’elaborar un relat unificat en aquest àmbit a Catalunya. El nou organisme, de caràcter assessor, té l’encàrrec de generar un discurs cronològic, geogràfic i temàtic que defineixi el còmic i la il·lustració, així com cercar i definir les diferents escoles, àmbits i vessants que han sorgit fins a l’actualitat.

La Comissió també treballarà en l’elaboració d’una política d’adquisicions que caldrà tenir present per poder completar les col·leccions nacionals de Catalunya. Aquestes adquisicions hauran de fonamentar-se en la legislació vigent i fixar-se en les tendències nacionals i internacionals. Prèviament, l’organisme realitzarà l’inventari del material que ja es té amb l’objectiu de detectar les mancances que hi pugui haver.

Amb la creació de la Col·lecció Nacional del Còmic i la Il·lustració, la Conselleria vol preservar el patrimoni cultural català representatiu d’aquesta disciplina artística i fer-lo arribar a la ciutadania a través de programes de difusió. Alhora, vol posar-lo a disposició del conjunt de museus i centres de custòdia patrimonial, a través de dipòsits i préstecs, per tal de donar-lo a conèixer, contribuir a la dinamització de l’oferta expositiva i generar coneixement en la nostra societat.

La nova Comissió del Còmic i la Il·lustració està presidida per la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, i en formen part altres representants del Departament de Cultura, entre els quals la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra; el director del MNAC, Pepe Serra; el director del Museu d’Art de Cerdanyola i vocal de la comissió executiva de la Junta de Museus, Txema Romero, i la cap del servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó.

La part dels experts de la Comissió la formen l’artista, comissari d’exposicions, fotògraf, crític d’art i col·laborador habitual de La Vanguardia, Juan Bufill; el crític i expert en còmic, comissari habitual al Saló del Còmic, Antoni Guiral; el dibuixant, guionista de còmic, humorista gràfic, director de publicacions i divulgador, Alfons López; la historiadora de l’art, membre del col·lectiu Cazadores de Hermes de Barcelona i responsable de La Barcelona d’Hermes i l’Anecdotari de Barcelona, Roser Messa; el professor de periodisme cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna, Joaquim Noguero; el president de l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, Xavi Ramiro; el doctor i catedràtic en filologia catalana de la UdG i llicenciat en dret i en ciències de la informació, Albert Rossich; el periodista i cap de cultura d’El Punt Avui, Jaume Vidal, i la il·lustradora de còmic, especialitzada en còmic femení, Marika Vila.