El Festival Audiovisual Jove de Barcelona Reteena, que celebra la seva primera edició del 15 al 20 de gener, neix amb l’objectiu d’esdevenir un espai de descoberta, reflexió i experimentació per al públic d’entre 13 i 19 anys.
El programa s’estructura en dos eixos. El primer són les projeccions als Cinemes Texas, de dilluns a divendres, a les 20 h, de cinc pel·lícules amb debats posteriors: La propera pell, d’ Isaki Lacuesta i Isa Campo; L’himne del cor, de Tatsuyuki Nagai; El parc dels vidres trencats, de Bettina Blümner; Joana Biarnés, una entre tots, d’Òscar Moreno i Jordi Rovira, i El Soñador, d’Adrián Saba.
Els títols giren al voltant del concepte jove i han estat triats per un comitè format per un grup d’adolescents a partir d’una proposta prèvia feta per la Federació Catalana de Cineclubs, Cine Àsia, el Goethe Institut, DocsBarcelona i Casa Amèrica Catalunya.
L’altra eix de Reteena és la programació de sis tallers i dues master class que tindran lloc el dissabte 20 a Fabra i Coats-Fàbrica de Creació. Estaran impartits per professionals de la pedagogia audiovisual de Petit Atelier, El Bombeto, Wärks, Film Club, Digital Films, Nadir, El Parlante i Plató de Cinema.
La jornada finalitzarà amb una taula rodona sobre continguts audiovisuals a internet (19 h) amb la participació de la youtuber Leopolda Olda, la instagramer Juliana, i els creadors i protagonistes de la websèrie Oh My Goig! de betevé.
Incentivar la mirada crítica
L’equip de Reteena està format per un grup de nois i noies de 15 a 19 anys que es van implicar de manera voluntària responent a una convocatòria oberta durant l’estiu. Aquest equip s’ha encarregat d’escollir les pel·lícules programades i els tallers que es realitzaran.
A part, amb l’ajuda de professionals del sector, s’han implicat en diversos aspectes del festival, com ara la imatge gràfica, la comunicació i la gestió de les xarxes socials. Segons les organitzadores del festival, Claudia Mera i Maria Castellví, la implicació dels joves és “la clau” del projecte.
Mera i Castellví assenyalen que mai abans els joves havien tingut al seu abast tantes eines per consumir, produir i distribuir continguts audiovisuals de tot tipus. Amb tot, hi detecten una mancança: la “falta de consciència, anàlisi i reflexió sobre aquest bombardeig diari de continguts”. Amb Reteena hi volen donar resposta.
Així doncs, els objectius de la iniciativa, són:
- Incentivar una mirada crítica, reflexiva i selectiva dels joves cap als continguts audiovisuals que consumeixen diàriament.
- Promoure la cultura audiovisual com a motor d’innovació pedagògica.
- Incentivar l’educació mediàtica com una necessitat primordial entre els joves donat el context social.
- Despertar l’interès i crear vincles entre el públic jove i l’audiovisual.
- Ser un espai de descoberta i promoció de continguts nacionals i internacionals.
- Crear un espai de confluència per als diferents professionals que treballen en pedagogia audiovisual.