La capital catalana suma un nou certamen literari, el 42 – Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, que tindrà lloc del 3 al 7 de novembre entre la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias – Can Fabra. Comissariat per l’escriptor i professor Ricard Ruiz Garzón, el 42 neix amb l’objectiu de reivindicar tots els gèneres que comparteixen els codis de les narratives no-realistes o no-mimètiques, i per tant no un sol gènere, com podria ser la ciència-ficció o la fantasia.

La premissa del festival és que, des de fa uns anys, aquestes narratives “marquen les noves tendències”, tant pel que fa al creixent nombre de lectors com a la seva influència sobre sèries de televisió, videojocs, cinema i il·lustració. Una “efervescència” que en el mercat editorial s’ha reflectit en l’aparició de noves veus, prescriptors, segells i col·leccions.

74 activitats i 200 participants

El nou certamen literari oferirà una programació amb 74 activitats i la presència de més de 200 participants, amb autors reconeguts i també valors emergents. La cita aplegarà noms com Alexandra Bracken, Elia Barceló, Susanna Clarke, Care Santos, César Mallorquí, Nicholas Eames, Rosa Montero, Marc Pastor, Francesco Nepitello, Margarida Aritzeta, Stuart Turton, Joan-Lluís Lluís, Cristina Fernández Cubas, Maite Carranza, Albert Monteys, Bel Olid, Elisabetta Gnone, Giovanna Rivero, Anna Starobinets, Richard Morgan o Wojciech Orliński.

Alguns dels eixos temàtics en aquesta primera edició seran la mitologia, els robots, el posthumanisme, el feminisme, el solarpunk, el fantàstic transgressor, la fantasia èpica, el terror, la narrativa juvenil, les narracions orals, l’humor, els jocs i els videojocs, la Barcelona del futur, la revifada del gènere en català i els clàssics. A més, es retrà homenatge a Stanislaw Lem, Ana María Matute, Víctor Nubla i Domingo Santos, entre d’altres.

Premis i altres iniciatives expansives

El 42 també vol reconèixer els millors llibres publicats l’any anterior sobre els gèneres fantàstics en diferents categories: obra original en català i en castellà; obra traduïda en català i en castellà; clàssic traduït en català; premi revelació en català i en castellà, i un premi honorífic, que enguany i com a primera edició en seran dos. L’acte de lliurament tindrà lloc dissabte 6 de novembre.

Però la voluntat del 42 és anar més enllà d’aquests guardons. Per una banda, el festival començarà a col·laborar de diverses maneres amb altres entitats o esdeveniments, com enguany amb el Festival de Cinema de Sitges, el Festival Celsius d’Avilés, la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia, el Festival DAU, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil o l’Institut de Robòtica CSIC-UPC.

Per l’altra, oferirà un Programa +42 en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, amb un seguit d’activitats, de xerrades a exposicions i clubs de lectura, amb la voluntat d’expandir el certamen per tota la ciutat. També contribuiran a aquesta expansió mitja dotzena de llibreries de Barcelona, amb diversos actes organitzats sota el paraigües comú del +42.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram