L’artista índia Nalini Malani ha estat distingida amb la setena edició del Premi Joan Miró, que amb 70.000 euros és un dels més ben dotats del món en l’àmbit de l’art contemporani. A banda de la dotació econòmica, Malani protagonitzarà una exposició monogràfica el 2020 a la Fundació Joan Miró de Barcelona.

El jurat ha decidit per unanimitat guardonar Nalini Malani “pel seu prolongat compromís amb els valors de la imaginació radical i la consciència sociopolítica, tan apreciats per Joan Miró”. També destaca que, al llarg de la seva dilatada carrera, l’artista índia “ha estat una veu infatigable dels silenciats i els desposseïts, especialment de les dones d’arreu del món”.

El veredicte ressalta de Manani que, “mitjançant l’al·lusió a incomptables referències culturals, tant orientals com occidentals, ha anat creant un impressionant conjunt d’obres que apel·len als espectadors a través d’instal·lacions complexes i immersives que presenten la seva visió del maltractat món en què vivim”.

El jurat estava format per Iwona Blazwick, directora de la Whitechapel Gallery de Londres; Magnus af Petersens, director del Bonniers Konsthall d’Estocolm; Alfred Pacquement, exdirector del Centre Georges Pompidou de París; João Ribas, comissari del pavelló de Portugal a la 58a Biennal de Venècia; Nimfa Bisbe, cap de les col·leccions d’art de la Fundació “la Caixa”, i Marko Daniel, director de la Fundació Joan Miró.

Anteriorment havien guanyat el Premi Joan Miró –de periodicitat biennal– Olafur Eliasson (2007), Pipilotti Rist (2009), Mona Hatoum (2011), Roni Horn (2013), Ignasi Aballí (2015) i Kader Attia (2017).