Najat El Hachmi i Maria Barbal (foto: Silvia Jardí / ACN).

L’obra El lunes nos querrán, de l’escriptora Najat El Hachmi, ha estat la guanyadora de la 77a edició del Premi Nadal de novel·la en llengua castellana, dotat amb 18.000 euros. Per la seva part, Tàndem, de Maria Barbal, ha guanyat el 53è Premi Josep Pla de prosa en català, dotat amb 6.000 euros.

El lunes nos querrán es publicarà en castellà i català el 10 de febrer, i Tàndem ho farà el 3 de febrer en català i el 17 en castellà.

És el cinquè cop que els guardons de Planeta s’atorguen a dues dones el mateix any, i el primer que es fa en edicions consecutives. El 1994 els premis Nadal i Josep Pla els van guanyar respectivament Rosa Regàs i Carme Riera; el 2002 Ángela Vallvey i Eva Piquer; el 2010 Clara Sánchez i Llucia Ramis, i l’any passat Ana Merino i Laia Aguilar.

Najat El Hachmi i Maria Barbal van rebre els respectius guardons dimecres al vespre en un acte celebrat a l’Hotel Palace de Barcelona, enguany sense el tradicional sopar literari del dia de Reis a causa de la pandèmia.

En aquesta edició, el Premi Nadal ha tingut una participació rècord de 1.044 originals, quan l’any passat van ser 351. El jurat estava format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales.

Per la seva part, al Premi Josep Pla s’havien presentar 60 originals, 22 més que en l’anterior edició. El jurat el formaven Laia Aguilar, Marc Artigau, Montse Barderi, Antoni Pladevall i Glòria Gasch.