Foto: Anton Rosa / Línia

El polifacètic cantautor Pau Riba i Romeva ha mort aquest diumenge als 73 anys a causa d’un càncer de pàncrees diagnosticat mesos enrere. Des de que s’ha comunicat el seu traspàs, les mostres de condol i reconeixement a la seva figura s’han succeït des de diversos àmbits, especialment el musical i el cultural.

Riba va anunciar la malaltia a principis de desembre, i des d’aleshores havia intensificat la seva agenda: va enregistrar un disc amb l’Orchestra Fireluche, enllestir un llibre (Història de la música del segle XX) i fer algun concert, a més de concedir nombroses entrevistes als mitjans, entre les quals, l’emesa a TV3 en forma de documental, Pau Riba, l’home còsmic.

Nascut a Palma el 1948, Pau Riba va créixer en el si d’una família barcelonina benestant: era net del poeta Carles Riba i de la poetessa Clementina Arderiu, per una banda, i del fundador d’Unió Democràtica de Catalunya, Pau Romeva, de l’altra. Però el seu esperit rebel el va fer decantar per la transgressió artística i el moviment hippy.

La seva activitat musical es va iniciar el 1964 amb el grup Els Troba-2, format amb ordi Casassas, mentre en paral·lel cultivava la prosa i la poesia.

Pau Riba va debutar en solitari el 1967 amb l’EP Taxista, i el mateix any va intentar formar part dels Setze Jutges en el marc de la Nova Cançó, però va ser rebutjat. Poc després va cofundar el Grup de Folk amb Jordi Batiste, Jaume Sisa i Oriol Tramvia, entre d’altres.

Poc després, de nou com a Pau Riba, va revolucionar el panorama musical català amb Dioptria I (1970), tant pel so, marcat pel rock psicodèlic, com per les lletres, un disc referencial al qual seguiria Dioptria II (1971).

A paritr d’aquí, la seva carrera es va enlairar definitivament, va participar en totes les edicions de l’històric festival Canet Rock (1975-1978), i es va consolidar com un referent de l’escena contracultural catalana, reconegut públicament, i fins a l’actualitat.

Al llarg de la seva trajectòria, Pau Riba no va deixar de publicar discos i col·laborar amb nombrosos i variats artistes, i en paral·lel va escriure llibres i exercir puntualment de dissenyador, actor, columnista en diaris i presentador televisiu.

Pau Riba: “He contribuït a preservar la cultura catalana a base de carregar-me-la”
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram