Foto: Pere Francesch / ACN

El dibuixant, il·lustrador i dissenyador Lluís Juste de Nin ha mort aquest dijous als 75 anys a causa d’un càncer. L’any passat va rebre la Creu de Sant Jordi pel conjunt d’una obra amb un llenguatge “marcadament propi” i per la seva contribució al gènere de la novel·la gràfica.

Nascut a Barcelona el 1940 i format al Liceu Francès, durant la dictadura Juste de Nin va estar vincular al PSUC i a l’Assemblea de Catalunya, i les seves il·lustracions van aparèixer en publicacions periòdiques com Mundo Obrero, Treball o Canigó.

També va estar vinculat al món de la moda amb Armand Basi, firma familiar de la qual va ser director creatiu, dissenyador i conseller delegat.

Juste de Nin va ser el creador del personatge de la Norma, la popular nena que va centrar la campanya de normalització lingüística El català, cosa de tots, impulsada per la Generalitat el 1982.

Amb Els Nin. Memòries a llapis d’una família catalana, el 2004 va iniciar la publicació de novel·les gràfiques, majoritàriament adaptacions de clàssics de la literatura i biografies de personatges històrics. Entre d’altres, Montecristo (2007), El guepard (2008), El quart poder. La imparable ascensió de Bel Ami en la societat barcelonina del 1921 (2010), La muntanya màgica (2011), La fira de les vanitats (2012), Andreu Nin. Seguint les teves passes (2016), Garbo, l’espia català que enganyà Hitler (2017) i El noi. Vida i mort d’un home lliure (2019).