L’actriu, presentadora i directora Rosa Maria Sardà i Tàmaro ha mort aquest dijous als 78 anys a causa d’un càncer diagnosticat el 2014. Coneguda afectuosament com ‘la Sardà’, va tenir una polifacètica i prolífica carrera com a actriu de teatre, cinema i televisió, però també com a presentadora televisiva i i directora teatral.

Nascuda a Barcelona el 1941, Sardà va ser una actriu vocacional i autodidacta que va iniciar-se en el teatre amateur al barri d’Horta, i amb 24 anys va fer el salt al professional de la mà d’Alfonso Paso, i el 1969 Ventura Pons li va oferir el seu primer paper protagonista als escenaris.

Tot i que es va començar a donar a conèixer com a actriu còmica en espectacles de La Trinca durant els anys 70, Rosa Maria Sardà també va interpretar nombrosos papers de tall dramàtic que li van reportar diverses distincions. Al llarg de la seva carrera va treballar amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Segarra i Mario Gas, entre d’altres.

En la dècada dels 80, va proliferar en el cinema sota la direcció de cineastes com Luis García Berlanga, Ventura Pons, Fernando Trueba, Fernando Colomo, Icíar Bollaín, Joaquim Oristrell, Pedro Almodóvar o Francesc Betriu.

En el camp televisiu, a banda d’aparèixer formats teatrals, de sèrie o telefilms, va tenir gran èxit com a presentadora amb espais com Festa amb Rosa Maria Sardà, Les nits de la tieta Rosa o Ahí te quiero ver per a TVE, o Una hora amb Vittorio Gassman a TV3. A més, va presentar les gales dels Premis Goya de 1994, 1999 i 2002.

Rosa Maria Sardà va rebre diversos guardons al llarg de la seva trajectòria: va guanyar un Premi Max a la millor actriu protagonista per Wit (2005), a més del Premi Max d’Honor (2015); dos premis Goya a la millor actriu de repartiment per ¿Por qué lo llaman amor cuando quieren decir sexo? (1993) i Sin vergüenza (2001), així com la Medalla d’Or de l’Acadèmia de Cinema d’Espanya (2010), i també va rebre dos premis Butaca a la millor actriu, un de cinema per Actrius (1997) i l’altre de teatre per Wit (2004), a més del Premi Butaca Honorífica (2013).

Sardà també va rebre el Premi d’Honor del Festival de Cinema en Valencià (2007), el Premi Màlaga Sur del Festival de Cinema de Màlaga (2009), el Premi Feroz d’Honor (2016) i el Premi Gaudí d’Honor (2016).

El 1994 Rosa Maria Sardà també va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, que va retornar el juliol de 2017 fent al·lusió a la situació política del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram