Aquest dilluns a la matinada ha mort als 76 anys Max Cahner, que va ser conseller de Cultura del 1980 al 1984, durant la primera legislatura com a president de la Generalitat de Jordi Pujol.

Editor, polític i historiador de la literatura, el 1959 va impulsar la nova època de la revista Serra d’Or; el 1961 va fundar l’editorial Edicions 62, que va dirigir fins el 1969, i el 1972 va crear Curial Edicions Catalanes.

Cofundador de Convergència Democràtica de Catalunya, Cahner va contribuir a promoure la Gran Enciclopèdia Catalana, el Congrés de la Cultura Catalana i la campanya Català al carrer. A més, va ser president de la Universitat Catalana d’Estiu (1985-1987 i 1992-1994),  director de la nova etapa de la Revista de Catalunya (1986) i comissari del projecte del TNC als noranta.

Cahner va néixer a Bad Godesberg (Renània), el 3 de desembre de l’any 1936, però residia a Catalunya des del 1939. Estava llicenciat en Ciències Químiques, era doctor en Filosofia i Lletres i havia estat professor de Literatura Catalana a la Universitat de Barcelona (de 1975 a 2006).

Max Cahner, que el 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi, aquest dimarts havia de rebre la Medalla d’Or de la Generalitat, que se li atorgarà tal com s’havia previst, però ara com a títol pòstum.

Mascarell destaca la seva aportació “imprescindible”

L’actual conseller de Cultura ha recordat Max Cahner com a una persona “clau” en el procés de reconstrucció de la cultura catalana a partir dels anys 60. “Cahner creia en la necessitat d’infraestructures culturals. Va crear la major part de les infraestructures que avui tenim, necessàries per a desplegar la nostra cultura nacional. Ho va fer per aconseguir que el país avancés i aconseguís la seva emancipació”, ha assenyalat.

Ferran Mascarell també ha destacat que Cahner va fer juntament amb altres persones “una feina molt difícil en moments molt complicats del franquisme”, i que “va vincular sempre la cultura amb la recuperació de les llibertats de Catalunya com a nació”.

Mascarell, que ha recordat Cahner com a “una persona imprescindible com a conseller i activista”, ha ressaltat també els seus “esforços” per vincular Catalunya amb el País Valencià i les Illes Balears.

Mas destaca el seu projecte cultural avançat

El president de la Generalitat ha destacat que l’obra de Cahner és “fonamental” per establir els fonaments del Govern català en matèria cultural: “Seu és el disseny del Departament i seva l’arrencada d’infinitat de projectes per estructurar una cultura que somiava completa”, ha assegurat.

Segons Artur Mas, “Cahner era un intel·lectual que va anar a la política a fer un servei. La seva tasca l’entronca amb noms com Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat i seny ordenador de Catalunya, i Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat republicana”.

“Tant des de la societat civil com des de l’Administració pública, sentia que la seva missió era crear estructures al servei de la cultura catalana, que calia salvar, completar i projectar”, ha destacat el president.

“El seu projecte de gestió cultural era clar i estructurat, avançat, de caràcter europeu, molt pensat, als antípodes del provincialisme i el folklorisme al que alguns ens haurien volgut reduir. Global, en el sentit que ell, que venia de l’elit, hi va incorporar la cultura popular i tradicional, dignificant-la; amb vocació de projecció internacional”, ha afegit sobre Max Cahner el president Mas.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram