L’actor Carles Canut ha mort aquest dijous a Barcelona als 74 anys a causa d’un càncer. Director artístic del Teatre Romea des de l’abril de 2017, Canut deixa una prolífica trajectòria en l’àmbit teatral amb prop d’un centenar d’estrenes i unes 7.000 representacions. A més, també va treballar en cinema, doblatge i televisió.

Carles Canut mantenia una estreta relació amb el Grup Focus des de feia 18 anys. Del 2000 al 2008, va formar part de la Companyia del Teatre Romea; des del 2006 era el director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, i des de feia onze anys era assessor del consell de continguts de Focus i membre del comitè de lectura de nous textos i projectes del grup.

Nascut a Gerri de la Sal el 1944, Canut es va iniciar als escenaris el 1963, dos anys més tard va debutar professionalment amb la companyia de Núria Espert, i el 1970 va entrar al Teatro Español, on va restar un any.

El 1973 Carles Canut va marxar deu anys a Veneçuela, on entre d’altres va ser sotsdirector del grup Rajatabla, companyia teatral de l’Ateneu de Caracas amb què va girar per una vintena de països.

El 1983 va tornar a Catalunya, on al llarg dels anys l’actor va treballar sota les ordres de directors com Mario Gas, Manuel Dueso, Ferran Madico, Àlex Rigola, Joan Ollé, Calixto Bieito, Xavier Albertí, Andrés Lima, Josep Maria Pou i més recentment amb Jordi Casanovas.

Els anys 80 Canut es va fer popular amb la interpretació del personatge del jutge Rafeques al concurs Vostè jutja de TV3. Posteriorment va actuar en sèries com Plats bruts, Lo Cartanyà o Cuéntame cómo pasó, i també va participar com a tertulià en diversos programes de futbol de TVE Catalunya.

En cinema va actuar en pel·lícules com Makinavaja, el último choriso (1992); Don Jaume, el Conquistador (1994) o La ràdio folla (1986).

El 2016 Carles Canut va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat en “reconeixement a una trajectòria d’èxit en el món de l’espectacle”.