El filòsof i activista cultural Jordi Porta i Ribalta ha mort aquest dimecres als 86 anys, segons ha informat Òmnium Cultural, que va presidir de 2002 a 2010. L’entitat ha ressaltat que Porta “va dedicar la seva vida a la promoció de la llengua i la cultura del país, al foment de la democràcia i de l’educació en valors”. A més, ha volgut mostrar el reconeixement a la seva trajectòria i compromís al servei del país, de la societat civil i de l’entitat.

“L’etapa de lideratge de Jordi Porta va suposar un punt d’inflexió en la història d’Òmnium Cultural, ja que durant el seu mandat va aconseguir l’objectiu de convertir l’entitat en un instrument a l’abast de tota la societat i transformar-la en una organització representativa del país sencer, actualitzant i modernitzant l’acció política i cultural, sense renunciar als seus objectius fundacionals en defensa de la llengua, la cultura i el país”, ha destacat l’actual president, Xavier Antich.

El compromís social, cultural i nacional de Jordi Porta es va iniciar amb la seva vinculació a l’escoltisme i guiatge català, essent dirigent de diferents entitats. De 1971 a 2001 va ser director de la Fundació Jaume Bofill, el 2002 va ser nomenat setè president d’Òmnium, on vuit anys després seria rellevat per Muriel Casals, a qui ell mateix va proposar com a successora de consens.

El 2010 va assumir la presidència del Centre UNESCO de Catalunya, i també va presidir la Fundació Enciclopèdia Catalana (2011-2016). Al llarg de la seva trajectòria també va ser president d’Opinió Catalana i de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i membre del consell editorial del diari Avui i d’Edicions 62, entre d’altres.

Jordi Porta va ser reconegut com a doctor honoris causa per la UAB (2013) i distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (2010) i el Premi Memorial Francesc Macià (2010).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram