Josep Maixenchs, recollint el Premi Nacional de Cultura el 2013.

Aquest dijous ha mort als 74 el cineasta Josep Maixenchs i Agustí, fundador el 1994 de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, els primers estudis oficials universitaris del país en aquest àmbit.

Nascut a Terrassa el 1943, Maixenchs també va produir nombrosos curtmetratges amb Escándalo Films, la productora creada per l’ESCAC per unir el món acadèmic i el professional.

“Jo soc un somiatruites i somio amb un país on des de la cultura, des del cinema i la comunicació audiovisual arribem a l’excel·lència. Volem, a través de l’audiovisual, ser millors ciutadans, fer un món diferent, més alegre sense pessimisme i que s’aferri als sentiments”. Són paraules de Josep Maixenchs recordades per l’ESCAC.

Al llarg de la seva trajectòria, Maixenchs ha estat reconegut amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2014), el Premi Nacional de Cultura (2013), la Creu de Sant Jordi (2012), la Medalla d’Honor de la Ciutat de Terrassa (2012), el Premi Maria Honorífica del Festival de Sitges (2010) i el Premi González Sinde de l’Acadèmia de Cine espanyola (2005). Des del 2012 era membre d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català.

Un visionari

Les mostres de condol i el reconeixement a la tasca de Maixenchs s’han succeït des de l’anunci del traspàs; el qualificatiu de “visionari” ha estat probablement un dels més repetits.

Des de la seva fundació, l’escola ha format prop de 6.000 alumnes de 23 nacionalitats, convertint-se en la principal cantera del cinema català.

“En Josep era un home enganxat a un somni: fer una escola de cinema. Ell va ser capaç de reunir a un grup de gent jove que en teníem un altre: fer pel·lícules. I junts vam seguir somiant, plegats, fins que aquella escola de cinema va ser una realitat”, ha recordat el director i guionista Guillem Morales, de la primera promoció de l’ESCAC.

“Maixenchs era un home incansable, entusiasta, un visionari que va lluitar per oficialitzar l’ensenyament del cinema quan ningú creia en ell. Quan ho va aconseguir, va dedicar la seva vida a formar generacions senceres de professionals del cinema. Els que finalment vam obrir-nos un camí a la professió estarem eternament agraïts a tanta generositat”, ha assenyalat el cineasta Juan Antonio Bayona, també de la primera promoció de l’escola.

“A l’ESCAC s’han format gran part dels millors professionals del cinema d’aquest país i avui, amb tristesa, però també amb el mig somriure que li agradava lluir al Josep, acomiadem l’home que ho va posar tot en marxa”, ha dit Jaume Ripoll. “Honorar el seu llegat i viure la vida com la va viure ell, amb treball, ambició, però també amb una meravellosa capacitat per a gaudir, és la millor lliçó que hem de recordar. Espero que el nostre cinema li retriï el tribut que mereix”, afegeix el cofundador i director editorial de Filmin.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram