Ignasi Marroyo, amb l'aleshores conseller de Cultura Ferran Mascarell, signant la donació del seu fons.

El fotògraf Ignasi Marroyo va morir la matinada de divendres als 89 anys a Rubí, on residia. Marroyo, que va formar part de l’anomenada nova avantguarda catalana, el 2014 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

Ignasi Marroyo va néixer a Madrid el 1928, i el mateix any la seva família es va traslladar a Barcelona. A finals de la dècada de 1940, els seus pares li van regalar una càmera Univex Unica, amb la qual es va iniciar com a aficionat en el món de la fotografia, on acabaria desenvolupant una extensa trajectòria professional.

A finals dels anys 50, Marroyo va entrar a formar part de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya, i 1960 va ser cofundador del col·lectiu El Mussol. EL 1966, ja instal·lat a Rubí, va fundar en aquesta població el grup fotogràfic El Gra.

El febrer de 2014, Ignasi Marroyo va donar el seu fons fotogràfic a l’Arxiu Nacional de Catalunya, integrat per 72.989 fotografies en diversos suports i formats realitzades entre 1950 i 2010. D’aquestes, unes 60.000 corresponen al fons personal i més creatiu de Marroyo, i la resta a la seva producció com a fotògraf industrial entre les dècades dels 70 i 90.

En les primeres fotografies predomina el realisme social amb una mirada estètica crítica, mentre que les darreres, realitzades en format digital, són de caire més documental i relacionades amb Rubí, on resideix des dels anys 60.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram