Aquest dilluns va morir a Barcelona als 71 anys el fotògraf Toni Catany; es va trobar malament, motiu pel qual es va desplaçar a un centre de salut del Raval, on va patir un infart. Els darrers sis anys havia treballat per impulsar al seu poble natal, Llucmajor, la Fundació Toni Catany – Centre Internacional de Fotografia, un projecte aturat des de fa tres anys pel Ministeri de Cultura.

Malgrat museus de tot el món estaven disposats a adquirir el seu arxiu, Catany volia retirar-se a Llucmajor i coordinar un projecte al qual havia de cedir la seva casa natal; la seva obra; l’obra que havia col·leccionat d’altres autors; la seva col·lecció de càmeres, i el seu fons bibliogràfic (d’uns 3.000 volums).

Toni Catany, considerat un dels 100 millors fotògrafs del món per la revista Life, va arribar a Barcelona el 1960 per estudiar químiques, però de seguida ho va deixar per dedicar-se a la fotografia. En els inicis va treballar com a fotoperiodista a mitjans com la revista Destino i el diari La Vanguardia, però ben aviat es va decantar per la fotografia artística. La seva primera exposició va ser el 1972, i en va arribar a fer més de 200 arreu del món, a més de publicar una dotzena de llibres.

El 1991, Toni Catany va ser distingit com a Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres pel Govern francès; el 2001 va rebre el Premi Nacional d’Arts Plàstiques de la Generalitat i el Premi Nacional de Fotografia del Ministeri de Cultura, i el 2003 va ser guardonat amb el Premi Ramon Llull del Govern balear.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram