De setembre a juny de 2015, la campanya Cinema en valencià d’Escola Valenciana ha reunit més de 70.000 espectadors en una cinquantena de poblacions, el que implica un increment de 5.000 persones i 15 municipis respecte l’any passat.

“Escola Valenciana projecta cinema en valencià i no cap una agulla en les sales. I açò què vol dir? És clar: la ciutadania vol viure en valencià, vol anar al cinema i poder triar veure pel·lícules en valencià”, subratllava la setmana passada Laura Font, responsable del projecte Cinema en valencià.

La iniciativa consisteix en un catàleg de pel·lícules en llengua pròpia que s’ofereix com a proposta cultural a ajuntaments i associacions que treballen per crear un àmbit social propici al desenvolupament del valencià. De la vintena de títols d’enguany, les produccions més demandades han estat L’hivern i la primavera al regne d’Escampeta, Astèrix. La residència dels déus, Samba i Segon origen.

A banda, Escola Valenciana també impulsa el projecte Cinema a l’escola, centrat en l’àmbit de l’ensenyament, que planteja propostes didàctiques per tractar les possibilitats del llenguatge audiovisual a l’aula.

“Estem vertebrant el país de nord a sud, estem palesant que la ciutadania vol viure en valencià i demanda continguts en la nostra llengua, de manera que nosaltres els n’oferim”, apunta Font sobre les diferents iniciatives de l’entitat, com ara el cinema.

Unir forces amb Balears i Catalunya i reobrir RTVV

La portaveu d’Escola Valenciana remarca la importància de crear un acord entre els governs balear, català i valencià per “unir esforços i compartir el material audiovisual”. Això, a més d’optimitzar els recursos econòmics, “acostaria la diversitat lingüística de tots els territoris de parla comuna i donaria una visió àmplia del conjunt de manifestacions culturals que s’hi generen”, segons Laura Font.

A banda, l’entitat considera “urgent” reobrir Radiotelevisió Valenciana: “A hores d’ara, la graella televisiva i els programes radiofònics que es troben presents en la vida quotidiana de la ciutadania són continguts creats en castellà que no representen la realitat dels valencians i valencianes, cosa que està generant un evident procés de castellanització entre els infants, malgrat trobar-se escolaritzats en el programa òptim, en ensenyament en valencià”.

En aquest sentit, Font incideix en què la nova RTVV “ha de ser íntegrament en valencià i ha de comptar amb continguts de qualitat”, cosa que “contribuirà al coneixement del nostre territori i afavorirà la normalització de la nostra llengua, tan devaluada els últims anys per governs que no s’estimaven gens el valencià”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram