La Naveta des Tudons (foto: Agència Menorca Talaiòtica).

Menorca Talaiòtica ha estat inscrita en la Llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. La inscripció de la candidatura ha tingut lloc aquest dilluns en la 45a sessió del Comitè de Patrimoni Mundial celebrada a Riad, a l’Aràbia Saudita. Així doncs, els monuments talaiòtics menorquins i els paisatges associats són reconeguts com un llegat de la humanitat que cal preservar per a les generacions futures.

“Amb aquest reconeixement, Menorca torna a ocupar un lloc destacat en l’àmbit mundial”, ha destacat Adolfo Vilafranca, president del Consell Insular de Menorca, institució impulsora de la candidatura.

“El patrimoni de Menorca és reconegut ara per la UNESCO com a representant dels valors universals, com a exemple d’autenticitat i integritat. Som un referent de bona gestió i conservació del patrimoni natural i arqueològic. 30 anys després de la declaració de Menorca com a Reserva de Biosfera, l’illa és, de nou, protagonista internacional. Pocs llocs al món tenen aquest doble reconeixement de la UNESCO”, ha afegit Vilafranca.

La candidatura de Menorca Talaiòtica comptava amb el suport i l’assessorament del Govern de les Illes Balears i del Ministeri de Cultura i Esports.

Estímul a la divulgació

Com a Patrimoni Mundial de la UNESCO, Menorca Talaiòtica es considera un testimoni únic de la cultura prehistòrica insular, amb un repertori de monuments que il·lustren les diferents etapes de la prehistòria.

L’alta densitat de jaciments prehistòrics, el seu inusual nivell de conservació i les construccions singulars de Menorca (navetes funeràries, cases circulars i taules, juntament amb talaiots i altres estructures) són considerats per la UNESCO una mostra excepcional d’arquitectura ciclòpia i de la seva evolució al llarg de 1.500 anys.

El Consell Insular destaca que el distintiu aconseguit significarà un estímul important per a la divulgació del patrimoni prehistòric de Menorca, i també serà de gran ajuda per captar nous recursos destinats a la conservació i la investigació científica dels vestigis de la cultura talaiòtica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram