L’Ajuntament de Mataró ha decidit tancar a finals d’any el centre de creació i pensament contemporani Can Xalant amb l’objectiu de repensar-lo i garantir-ne la seva viabilitat. El consistori argumenta que el context econòmic actual i el reajustament del pressupost del 2013 han obligat a “replantejar amb urgència” el model de gestió del centre, que des del març pertany a la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya de la Generalitat.

Així, segons va comunicar el passat divendres, l’Ajuntament ha decidit no renovar la gestió de l’equipament amb Trànsit Projectes, l’empresa cultural que se n’ocupava des de la seva obertura el 2006. Inicialment el contracte finalitzava el 3 de novembre, però ha estat prorrogat només fins a finals d’any.

Un projecte més sostenible

El consistori assegura que la seva intenció és mantenir el projecte “de manera més sostenible”, però tampoc explicita com serà la nova etapa, la configuració de la qual anirà “lligada” a l’aportació anual del Departament de Cultura de la Generalitat.

Amb tot, cal recordar que, quan era a l’oposició, CiU criticava que la inversió municipal a Can Xalant era massa elevada, i un cop va arribar al govern municipal tenia la intenció de suprimir el projecte. Finalment, però, no va ser així perquè el Departament de Cultura va decidir incloure l’equipament en la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya.

Ara queden en l’aire molts projectes que s’estan duent a terme i els cursos programats. També s’haurà de resoldre l’estada dels artistes residents i la dels creadors estrangers fruit de programes d’intercanvi.

Crítiques a l’Ajuntament i la Generalitat

Per al consell de direcció de Can Xalant, la decisió del consistori és “inadequada, injusta i perjudicial” per a la cultura de la ciutat i del país, perquè “no hi ha gaires projectes d’aquestes característiques”. Segons assenyala el seu director Pep Dardanyà al digital TotMataró, amb aquesta mesura “s’estanca un projecte difícil de reactivar”.

A banda, el director del centre es mostra descontent amb l’Ajuntament, perquè feia “molt temps” que des de Can Xalant s’havien ofert per buscar “alternatives viables” per a la continuació del projecte.

“Ens va semblar que la nostra inclusió a la Xarxa era una ratificació de la feina feta, però la situació de tots els centres que hi pertanyen demostren que no s’hi ha apostat en ferm”, assegura el consell de direcció. En aquest sentit, Dardanyà lamenta que la seva creació finalment “no hagi servit per a res”.

A més, assegura que s’han sentit “desemparats” no només per les constants retallades pressupostàries, sinó pel “buit de poder” de la Generalitat en l’àmbit de les Arts Visuals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram