Té sentit que el Ministeri de Cultura mantingui representants als patronats d’algunes institucions catalanes mentre l’Estat hi redueix notablement la seva aportació? Per al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no gaire. Així ho va deixar entendre aquest dimecres després de reunir-se representants del Departament, l’Ajuntament de Barcelona i els principals equipaments catalans per tractar la retallada del Govern espanyol al sector per al 2013.

“Per què han de participar en la governança dels nostres equipaments si ja no els tenen en consideració?” va preguntar-se Mascarell. “No som nosaltres, els que fem fora l’Estat, és l’Estat el que decideix marxar; és l’Estat el que dinamita el model que ell mateix va crear”, va etzibar el conseller.

Perill de desballestament

“Tenim la convicció que hi ha una ofensiva del Ministeri de Cultura destinada a despenjar-se dels grans equipaments culturals catalans, i concretament els que estan ubicats en la capitalitat de Barcelona, un fet que pot desballestar el sistema de grans institucions del país”, va assegurar a la sortida de la trobada Mascarell.

L’aportació de l’Estat al sector cultural català ha estat retallada un 63,87% entre els pressupostos del 2011, el 2012 i el previst per al 2013, segons va manifestar el conseller. Les xifres surten de la disminució directa de l’aportació als equipaments, la desaparició de la partida de capitalitat de Barcelona, i la retallada en les aportacions de festivals, fires i altres activitats. En total, el 2013 l’Estat hi destinaria un total d’11 milions, mentre que el 2012 va aportar-ne 21, i el 2013 van ser 31.

“En el model inicial de la transició, les competències plenes en cultura eren per a Catalunya. Però aquelles competències plenes mai no s’han pogut materialitzar en termes econòmics perquè l’Estat sempre ha volgut ser-hi en les institucions catalanes. Així s’ha anat configurant un sistema en què l’Estat, a canvi d’unes determinades cadires en els consells d’administració, ha anat fent aportacions més o menys importants”, va explicar aquest dimecres el conseller. I tot aquest sistema és el que, segons ell, ara s’està “desmuntant” amb la retallada de les aportacions del Govern espanyol.

Modificar les relacions amb el Ministeri

Mascarell va assenyalar que a la reunió s’havia arribat a tres conclusions. Una, que el model que hi havia fins ara “s’està desballestant”. La segona, que s’ha de reconsiderar l’actual model i començar a pensar-ne en un de nou basat bàsicament en el Govern català, Barcelona, el públic “i algunes altres variants” que s’hauran d’anar introduint. I la tercera, que s’ha de començar a treballar plegats per veure com ha de ser el sistema cultural públic de grans equipaments per poder-lo desplegar. Aquest nou model obligarà a “modificar” les relacions amb el Ministeri de Cultura, perquè les actuals “no són sostenibles”.

En aquest sentit, el Govern, l’Ajuntament barceloní i els principals equipaments es tornaran a reunir en les properes setmanes per veure com es recompon el nou model.

“El Ministeri de Cultura no ens ha avisat directament de quines eren les rebaixes respecte les institucions culturals catalanes. Això, sumat a l’afer IVA, al fet que la Llei de Mecenatge no arrenca, i a algunes consideracions que s’han fet de la cultura com a sinònim d’entreteniment que evidentment no compartim, ens porten a pensar que hem de fer un plantejament de conceptualització radical de com haurien de ser les coses sense comptar amb un Ministeri que, sense dir-ho, tendeix a desaparèixer dels nostres institucions culturals”, va afegir Mascarell.

Tot aquest nou marc i el malestar es recollirà en una futura Declaració de Barcelona. “Hem de pensar en un nou sistema cultural públic català. No podem continuar rebaixant les aportacions fins a uns nivells en els quals els centres ja no puguin exercir la seva funció de capitalitat i lideratge cultural”, va reblar el conseller.

A més de Ferran Mascarell, a la reunió va assistir el secretari general del Departament de Cultura, Xavier Solà; el tinent d’alcalde de Cultura de Barcelona, Jaume Ciurana, i representants del Teatre Nacional de Catalunya, el MNAC, el Liceu, l’Auditori, el MACBA, el Palau de la Música, Teatre Lliure i Mercat de les Flors.

El Ministeri reivindica el seu compromís

Després de la reunió i les declaracions de Mascarell, el Ministeri de Cultura va assegurar que el Govern espanyol està “fermament compromès” amb les institucions i la cultura catalanes. “Ha sigut així en els darrers anys i ho seguirà essent en el futur”, afegia, tot assegurant que continuarà ocupant la seva cadira en el patronat de les institucions on hi té representació.

A més, en el comunicat retreia l’actuació des del Departament: “Davant la confrontació i el retret el que convé és la col·laboració i cooperació responsable, coordinant projectes que estalviïn costos i distribueixin despeses. Les desavinences altisonants no són constructives”, responia el Ministeri.

Pel que fa a les retallades, s’assegura que les “dificultats pressupostàries actuals” no afectarien la viabilitat dels projectes de les institucions catalanes, i ho argumentava en el fet que en total “hi concorren” quatre administracions públiques, en referència a la Generalitat, diputacions i ajuntaments.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram