Martí Domínguez, durant el discurs després de rebre el guardó (foto: Mar Vila / ACN).

L’obra L’esperit del temps, de Martí Domínguez, és la guanyadora de la tercera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any, dotat amb 20.000 euros directes per a l’autor (el més ben dotat a obra publicada) i 5.000 euros més per a una campanya de promoció.

L’esperit del temps és un llibre escrit amb l’objectiu d’alterar de l’arribada de la ultradreta a tants països del món, entre ells Espanya”, ha dit Domínguez, que a més d’agrair el guardó ha lloat la tasca d’Òmnium, perquè “consolida la potent literatura dels Països Catalans”.

El jurat ha definit l’obra guanyadora com “una novel·la fluïda i convincent sobre un aspecte molt poc conegut del nazisme”.

L’encarregat de lliurar el premi a Martí Domínguez ha estat el vicepresident d’Òmnium, ​Marcel Mauri de los Ríos​, en absència per tercer any consecutiu del president ​Jordi Cuixart​, condemnat a 9 anys de presó. Mauri ha desitjat que sigui l’últim amb la seva absència.

A través d’una carta, Cuixart també ha assenyalat que ”​la resposta a la repressió és més compromís amb la cultura i la llibertat”. ”Res ens fa sentir més orgullosos que veure créixer aquest guardó”, ha dit el president de l’entitat.

Els altres dos llibres finalistes eren Canto jo i la muntanya balla, d’Irene Solà, i Sis nits d’agost, de Jordi Lara, tots ells escollits d’una preselecció de 12 novel·les feta per un comitè d’experts.

El jurat del premi estava format per Rosa Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis i Xavier Pla Barbero.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer el 2017 amb l’objectiu de posar en valor les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector. En la primera edició va guanyar Els estranys, de Raül Garrigasait, i en la segona Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols.