Durant un any i cinc mesos, Mariona Carulla va ser presidenta de la junta directiva de l’Orfeó Català-Palau de la Música provisionalment ‘obligada’ per les circumstàncies: l’esclat del desfalc a l’entitat per part de Fèlix Millet i Jordi Montull. Ara, ho serà durant quatre anys més després de les eleccions celebrades aquest dimecres.

Dels 1.660 socis amb dret a vot, Carulla va obtenir el recolzament de 579, mentre que l’altre candidat, Enric Enrech, va assolir 260 vots. A més, hi va haver 61 vots no vàlids, dos de nuls i 18 en blanc. El fet que més de 500 socis optessin per la votació per correu, amb la verificació corresponent, va fer que el recompte final s’allargués fins a quarts de tres de la matinada.

Mariona Carulla tindrà com a vicepresident primer Josep Maria Loza Xuriach, i com a segon Antoni Ros Marbà. Jaume Martí i Carlos Cuatrecasas seran els secretaris; Carles Sumarroca, el tresorer, i Joaquim Borràs, l’arxiver bibliotecari. Els vocals seran Emilio Álvarez, Alfredo Bassal, Marta Maragall, Joan Oliveras, Glòria Renom, Teresa Rumeu, Marta Solé, Joan Manuel Soler, Joaquim Uriach i Aleix Viadé. 

Trencar amb l’etapa de Millet

Després de conèixer-se els resultats, Carulla va assegurar que el Palau inicia una nova etapa i va anunciar que, el primer que farà, serà reunir-se amb els treballadors de l’entitat per agrair-los l’esforç durant el període electoral, i després amb patrocinadors i mecenes: “Tenen tota la garantia que les seves aportacions seran ben gestionades, des del rigor i la transparència”, va afirmar.

Més endavant, la presidenta de l’Orfeó es reunirà amb els membres del Consorci —Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Ministeri de Cultura— i amb els cors. “Espero que aquestes eleccions serveixin per unir tots els socis i iniciar una època daurada de tota la institució”, ha remarcat.

Carulla, que va ser vicepresidenta de l’entitat durant onze anys abans d’assumir de forma interina la presidència, ha promogut uns nous estatuts i ha donat pas a aquest procés electoral, durant el qual ha proposar crear una estructura única on s’englobin els tres òrgans —Orfeó, Consorci i Fundació— per tal d’evitar la superposició i facilitar la transparència.