Foto: Xènia Fuentes / UB

La Universitat de Barcelona ha investit amb el doctorat honoris causa Maria del Mar Bonet i Joan Manuel Serrat en reconeixement a la seva trajectòria. La institució els ha concedit la seva màxima distinció per “haver contribuït de manera decisiva, a través del grup musical Els Setze Jutges, a la renovació de la música popular catalana en el marc de la lluita per la recuperació de la llengua i la cultura i contra l’extermini cultural del franquisme”.

També s’ha valorat la seva contribució a la “recuperació” de la música tradicional i popular i “dels grans poetes d’ahir i d’avui”, “l’excel·lència en l’art de la composició i la interpretació musical i poètica”, i el seu “compromís amb les causes de la llibertat, la solidaritat, la democràcia i els drets humans”.

El padrí de Serrat i de Bonet ha estat Agustí Alcoberro, professor de la Facultat de Geografia i Història i vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, qui ha ressaltat els mèrits de tots dos músics, i l’excel·lència i popularitat de les seves trajectòries. Segons ha dit, van ser “uns autèntics renovadors del panorama cultural en ple franquisme, i van esdevenir líders d’una generació que volia canviar les coses, que ja en tenia prou de dictadura i autoritarisme”.

Alcoberro també ha destacat la seva tasca com a “renovadors del cançoner popular, bastint un univers artístic propi i musicant grans poetes de la literatura catalana, i també castellana, en el cas de Serrat”.

En la seva intervenció, Maria del Mar Bonet ha recordat que van començar a cantar a Barcelona ara fa 56 anys. “Ha estat cabdal en el meu desenvolupament com a artista”, ha dit respecte de la ciutat. “En aquella època cantar significava anar contra el règim franquista, però també què significava composar i cantar”, ha dit.

Bonet ha tingut paraules de reconeixement per a Lluís Serrahima i el recentment desaparegut Josep Maria Espinàs “pels seus inestimables consells i la defensa que em van inculcar de cantar en català com si no fos una llengua perseguida i restringida”. I també per a Serrat: “Sempre ha estat un referent meu, des de la gran impressió que em va fer la primera vegada que el vaig veure”.

Aprofitant que el 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, ha finalitzat la seva intervenció interpretant la cançó popular mallorquina Una dona de sa cabana, acompanyada al piano per Dani Espasa.

Per la seva banda, Joan Manuel Serrat ha centrat el seu discurs en l’ofici de cantar. “Va ser d’altres que vaig aprendre l’ofici de cantar, i espero també haver estimulat d’altres a fer-ho cantant conjures els dimonis i realitzes els teus somnis. Les cançons viuen en la nostra memòria i ens acompanyen al llarg de la vida. Ens acomiaden dels morts i adormen els nadons. Es canten les gestes i s’enamora l’amor”.

Serrat ha finalitzat la seva intervenció recordant la llavor de l’ecologia que li van encomanar els seus mestres a la UB, i ha cantat Pare acompanyat per Josep Mas, Kitflus.

En acabar els respectius discursos, Bonet i Serrat han interpretat conjuntament la Cançó de l’amor petit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram