El consell assessor de la Institució de les Lletres Catalanes ha escollit l’escriptora, professora i filòloga Margarida Aritzeta com a nova degana per a un període de tres anys renovable. Aritzeta agafa el relleu de l’escriptora Isabel-Clara Simó, qui exercia des de 2016, i que ara passarà a ocupar la vocalia d’exdegans.

La candidatura de la nova degana va ser proposada per l’encara consellera de Cultura, Laura Borràs, i el consell assessor de la ILC li va donar el vistiplau aquest dijous. El nomenament el realitzarà properament el president de la Generalitat, Quim Torra.

En la reunió del consell assessor, el director de la Institució, Joan-Elies Adell, va destacar el valor literari de l’obra d’Aritzeta, així com el seu reconegut compromís amb la creació literària, però també amb la docència i la formació de docents, “autèntica condició sine qua non que permet arrelar en cada nova generació la llavor de l’amor per la llengua i les lletres”.

Margarida Aritzeta serà la vuitena degana de la ILC des de la seva refundació, el 1987, després de Jordi Sarsanedas (1988-1999), Feliu Formosa (1999-2001), Maria Antònia Oliver (2001-2004), Josep Maria Benet i Jornet (2004-2006), Josep Maria Castellet (2006-2010), Francesc Parcerisas (2010-2016) i Isabel-Clara Simó (2016-2019).

La nova degana de la ILC és llicenciada en Història Moderna i Contemporània i doctora en Filologia Catalana. Ha estat professora de Teoria de la Literatura a la Universitat Rovira i Virgili, on ha treballat durant 38 anys. El 1980 va guanyar el premi Víctor Català (amb Quan la pedra es torna fang a les mans) i dos anys després el Sant Joan de novel·la (Un febrer a la pell); des d’aleshores ha publicat més d’una trentena de novel·les, treballs d’edició crítica, crítica literària i teoria de la literatura. L’any passat va ser distingida amb la creu de Sant Jordi.

Aritzeta pertànyer al col·lectiu literari Ofèlia Dracs, va ser membre de la Junta de l’AELC durant la presidència de Josep Llompart, i durant la de Jaume Fuster en va ser representant a la ILC. També va ser directora general d’Acció Departamental del Departament de Vicepresidència (2006-2010).