El director general del Gran Teatre del Liceu, Joan Francesc Marco, li ha deixat al seu successor un ERO temporal sobre la taula. La institució ha presentat aquest dimarts davant el Departament d’Empresa i Ocupació un expedient que afectarà tot el personal del teatre de l’1 al 24 de setembre de 2013 i del 6 al 31 de juliol de 2014, períodes on no ha programat activitat artística.

L’ERO temporal forma part d’un seguit de mesures per fer front al “dèficit” originat per les retallades en les aportacions de les administracions públiques i per “l’efecte negatiu” de increment de l’IVA en la venda d’entrades. Amb aquesta decisió, el Liceu busca aconseguir que la seva estructura “quedi equilibrada”.

Dos temptatives i 19 acomiadaments

Amb la presentació de d’aquest expedient, Marco (que acaba contracte aquest 7 de juliol) posa la cirereta a un mandat marcat pels conflictes laborals i on ha quedat pendent d’aprovació el conveni col·lectiu.

Al març del 2011, l’encara director general ja va amenaçar amb un ERO temporal per al setembre d’aquell any que finalment es va evitar acordant noves condicions de treball amb la plantilla.

Al febrer del 2012, l’amenaça es va fer efectiva amb la presentació d’un ERO temporal del 20 de març al 10 d’abril i del 5 de juny al 8 de juliol. Finalment, però, es va arribar a un acord amb els treballadors i es va acabar retirant després que la direcció acceptés la renúncia a una paga doble per part de la plantilla.

Cinc mesos més tard, però, al juliol de fa un any, el Liceu va acomiadar 19 treballadors, fet que va provocar la convocatòria d’una vaga.

Durant tot el procés, els treballadors del Liceu han demanat en diverses ocasions la dimissió de Joan Francesc Marco, a qui han dedicat paraules molt dures, titllant-lo d’irresponsable, incompetent i temerari.

El Liceu negocia un crèdit de 5 milions

Paral·lelament, el Liceu busca aconseguir un nou préstec de 5 milions d’euros per donar aire a una tresoreria ofegada pels impagaments de les administracions. L’operació s’està negociant amb “la Caixa”, Santander, BBVA i Banc Sabadell, i compta amb l’aval de l’Institut Català de Finances, informa Economia Digital.

Amb tot, l’objectiu no és senzill, especialment després que al febrer les tres primeres entitats ja li concedissin un crèdit de 6 milions, amb els quals el Liceu no n’ha tingut prou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram