La plataforma +MACBA+Cultura demana que es respecti l’acord unànime d’octubre de 2017 pel qual el museu s’havia d’ampliar a la Capella de la Misericòrdia, on s’hi exposaria de manera permanent el fons de la seva col·lecció. Una opció actualment en l’aire després que l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut apostessin perquè a la Capella s’hi ubiqui el CAP Raval Nord.

La iniciativa s’ha presentat aquest dilluns a l’Ateneu Barcelonès, durant la qual el portaveu i impulsor, el galerista Joan Anton Maragall, ha demanat “una solució inclusiva, que sense les presses electorals, permeti el desenvolupament dels dos projectes”. Segons ell, el més important és entendre la cultura i la salut com dos eixos bàsics i necessaris per millorar societat actual, el Raval i Barcelona.

+MACBA+Cultura arriba amb un manifest que compta amb el suport de més de 250 personalitats del sector cultural, entre ells Pere Portabella, Albert Serra, Antoni Muntadas, Esther Ferrer, Manuel Borja-Villell, Chris Dercon, Catterine David, Rosa Regàs, Xavier Bosch, Isabel Coixet, Isona Passola o Abel Folk.

Reconsiderar posicions

La plataforma defensa que és possible la viabilitat dels dos projectes: ampliar el CAP per la plaça de Terenci Moix amb la construcció d’un edifici adjacent, i que el MACBA creixi a la Capella de la Misericòrdia. Per això, insta l’Ajuntament i CatSalut a reconsiderar les seves posicions. A més, reclama que es deixi d’utilitzar el sector de la cultura com a “moneda de canvi” abans de les eleccions municipals, i que es forci un “fals debat” entre salut i cultura.

“Creiem que és possible millorar la sanitat pública sense que això vagi en detriment de la dinamització de la cultura, la qual permet construir una societat més crítica, més formada i més capaç d’entendre tot allò que l’envolta”, diu el manifest.

La Capella de la Misericòrdia, cedida per l’Ajuntament el 2013 i catalogada com a ús cultural el 2006, permetria créixer al MACBA de 2.500 a 3.000 metres quadrats expositius. La plataforma recalca que el de la Capella és l’únic edifici contigu disponible que es pot connectar arquitectònicament amb el MACBA “facilitant la logística d’obres i el recorregut als visitants”. En aquest sentit, assenyala que una ubicació alternativa suposaria construir un nou equipament, amb les “dificultats de costos i gestió” que implicaria.

La seu actual del MACBA és insuficient per mostrar el seu fons, i els edificis del Convent dels Àngels, catalogats com a Patrimoni Històric de la ciutat, permeten mostrar instal·lacions, videoart i dur a terme l’activitat dels programes públics, però no exposar la col·lecció permanent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram