El Sindicat de Periodistes de Catalunya ha acusat el Festival Cruïlla de Barcelona d’unir-se a “l’assetjament” al fotoperiodisme. L’equip d’acreditació del certamen ha comunicat als professionals gràfics que “no es podrà publicar ni fer ús de cap fotografia de The Offspring” (grup que actua divendres) sense l’aprovació prèvia dels seus representants, als quals hauran d’enviar les imatges.

L’SPC considera aquesta exigència un “abús inadmissible” que suposa un “agreujament” de la situació que ja fa temps que pateix el col·lectiu en determinats concerts i festivals musicals.

L’organització reclama als artistes i les seves agències de representació la “necessitat d’abandonar” aquest tipus de pràctiques. “Els seus interessos promocionals i comercials particulars no estan per davant d’un dret humà essencial” com el de la informació de la ciutadania i la llibertat d’informació, assenyala en un comunicat.

La responsabilitat de mitjans i administracions

El juliol de 2022, l’SPC ja va denunciar els “abusos” que rep el col·lectiu per l’exigència de validar prèviament les imatges que han de ser publicades, entre d’altres. Una pràctica que no és nova, però que l’estiu passat va fer aflorar el malestar dels fotògrafs davant les exigències d’alguns festivals.

El Sindicat assenyala que els responsables d’aquest tipus de pràctiques no només són artistes, representants i promotores, sinó també els mitjans de comunicació, que les accepten, i les administracions propietàries dels espais públics on es fan les actuacions, que les permeten.

En aquest sentit, l’SPC exigeix a les administracions públiques “no cedeixin els recintes que d’elles depenen a promotors d’esdeveniments que no es comprometin a respectar els drets de la ciutadania i dels i les professionals del periodisme que els han de cobrir”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram